Hlavní obsah

Drsná Tour! Porte má po pádu zlomenou klíční kost a pánev

Aktualizováno

Další z favoritů na celkové vítězství v Tour de France je mimo hru! Australský cyklista Richie Porte si při pádu v nedělní královské 9. etapě zlomil klíční kost a pánev. Na operaci ale nemusí, a pokud nenastanou komplikace, mohl by být začátkem srpna zpět na kole.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih 9. etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Dvaatřicetiletý Porte upadl ve sjezdu z posledního stoupání na Mont du Chat. Ve vysoké rychlosti podklouzl a narazil do skály na pravé straně silnice, přičemž s sebou vzal na zem ještě Ira Daniela Martina (na videu v čase 0:48).

Lídr týmu BMC byl nejprve ošetřován na místě nehody a poté transportován do nemocnice v cílovém městě Chambéry, kde lékaři odhalili rozsah jeho zranění.

"Richie byl od začátku stabilizovaný, reagoval a vzpomínal si na všechno, co se dělo před pádem i po něm," uvedl na týmovém webu hlavní lékař BMC Max Testa.

Bez kola minimálně čtyři týdny

Rentgenové vyšetření Porteho ukázalo zlomeninu pravé klíční kosti a pravé kloubní jamky kyčelního kloubu. K tomu bývalý pomocník Christophera Froomea z týmu Sky utrpěl odřeniny na celé pravé straně těla. "V této fázi zranění nevyžadují operaci. Ráno se Richie podrobí dalšímu vyšetření, a pokud bude jeho stav dostatečně stabilizovaný, bude převezen domů," řekl Testa.

Letošní vítěz závodů Tour Down Under a Kolem Romandie bude bez kola minimálně čtyři týdny. "Za normálních okolností zlomeniny klíční kosti a pánve potřebují šestitýdenní léčbu. Jestliže všechno půjde podle plánu, mohl by se Richie začátkem srpna vrátit na kolo a začít nabírat fyzičku. Jeho další program bychom poté stanovili po konzultaci s vedením týmu," dodal lékař stáje BMC Testa.

Vedle Portea, jenž byl po sobotě v průběžném pořadí Tour pátý, musel v neděli odstoupit i druhý muž celkově Geraint Thomas. Také Brit upadl ve sjezdu a zlomil si klíční kost. Nehody vyřadily například i Nizozemce Roberta Gesinka a Itala Manuela Moriho.

Reklama