Hlavní obsah

Emoce a rozruch na Tour! Tohle se nedělá, byl to podraz, odsoudil Yates útok na Froomea

Chambéry/Praha

Nejen drsné pády mnoha jezdců, dramatický závěrečný spurt mezi Uránem a Barguilem, ale i jeden kontroverzní moment, který vyvolal emoce a rozporuplné reakce, přinesla nedělní královská etapa na cyklistické Tour de France.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih deváté etapy Tour 2Video: sntv

 
Článek

Zhruba 32 kilometrů před cílem v Chambéry se peloton nacházel ve stoupaní na poslední velký kopec dne Mont du Chat (1504 metrů), když vpřed vypálil Ital Fabio Aru. Na tom by nebylo nic špatného, to by ale lídr Astany nesměl využít momentu, kdy vedoucí muž průběžného pořadí Chris Froome ze Sky zvedl ruku na znamení mechanického problému, protože potřeboval vyměnit kolo. (Na videu je tento moment zachycen v čase 0:21 - 0:31).

Arua sice na malou chvíli následovali i další favorité na celkové vítězství, po chvíli ale tempo zvolnili a nechali se dostihnout Froomem, jemuž ve stíhací jízdě pomáhali dva týmoví kolegové. Viditelně frustrovaný Aru nad neochotou ostatních závodníků spolupracovat v úniku jen zlostně mávnul rukou.

„Přestala mi fungovat přehazovačka, a musel jsem si proto vyměnit kolo. Ve skupině, která mi odjela, měl rozhodující slovo Richie Porte. Jezdce výrazně zpomalil. Co vím, tak říkal, že takovýmto způsobem se lídrovi závodů neodjíždí. Děkuju mu za to a věřím, že se po pádu rychle zotaví," ocenil Froome pro web cyclingnews lídra týmu BMC, který upadl ve sjezdu z Mont du Chat a po nárazu do skály si zlomil klíční kost a pánev, takže pro něj Tour skončila.

Yates: Vysvětlení Arua? Naprosté kecy!

Aru, druhý muž celkového pořadí, ale razantně odmítal, že by se dopustil neférového jednání. „O problému Froomea jsem vůbec nevěděl. Když jsem to zjistil, pokus o únik jsem zastavil," dušoval se.

Když se však jeho slova doslechl Brit Simon Yates z Oricy, sedmý muž celkového pořadí a majitel bílého trikotu pro nejlepšího jezdce do pětadvaceti let, nevěřícně kroutil hlavou.

„Že Froomea neviděl? To jsou naprosté kecy! Byl to podraz. Vůbec se mi nelíbilo, co udělal, ale je to cyklistický závod a může si v něm dělat, co chce. Ale nemůžu pro to najít slova. Tohle se nedělá, měli bychom mít respekt jeden k druhému," ví Yates.

Fuglsang se svého kolegy zastával

„Není to tak, že bych teď k Fabiovi cítil zášť, někteří kluci to tak ale asi mít budou. Nevím, co k tomu říct, korektní to ale rozhodně nebylo," dodal Yates.

Dán Jakob Fuglsang se naopak svého týmového kolegu Arua zastával. „Nedá se vždycky čekat, když má někdo mechanický problém. Nevím, co konkrétně se Chrisovi stalo, ale když vám odcházejí nohy, můžete si říct, že máte mechanický problém. Získáte dvě minuty na vydýchání a potom se na zbytek stoupání vrátíte," prohlásil pátý muž průběžného pořadí pro Velonews.

Froome a Aru nakonec dojeli do cíle pospolu na třetím resp. pátém místě a celkově jim patří první a druhá příčka, Brit má k dispozici osmnáctivteřinový náskok.

„Samozřejmě mě těší, že i nadále zůstávám ve žlutém, pocity mám ale smíšené, protože to byla šílená etapa. Když vidíte záběry pádu Richieho Porta, zaplaví vás strašné pocity. Do toho skončil po pádu i můj týmový kolega Geraint Thomas. Klobouk dolů před výkony zbytku našeho týmu, jak to v neděli zvládl," prohlásil trojnásobný vítěz Tour de France.

Reklama

Související témata: