Hlavní obsah

Neuvěřitelné! žasl dojatý Roglič. Životní triumf na Tour oslavil telemarkem

Serre-Chevalier

Teprve pátou sezónu se sedmadvacetiletý Primož Roglič věnuje cyklistice na profesionální úrovni. Přesto se ve středu zapsal do historie, když dokázal ovládnout horskou etapu na Tour de France. Na nejprestižnějším závodě planety slavil dílčí triumf jako vůbec první Slovinec v historii.

Roglič vybojoval etapové vítězství na TourVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

„Je to bláznivé, prostě neuvěřitelné. Nechtějte po mně, abych vyjádřil, co cítím, protože si ani neuvědomuji, čeho jsem dosáhnul. Jsem si jistý, že časem mi to dojde. Ale nyní, když vidím všechny ty slovinské vlajky, cítím se naprosto šíleně," zalykal se štěstím Roglič, který triumf na podiu oslavil telemarkem.

Sportovní kariéru totiž začínal jako skokan na lyžích. V disciplíně, která má ve Slovinsku obrovskou tradici, dokonce přispěl k zisku juniorského zlata na mistrovství světa v soutěži týmu v roce 2007. Jenže při přestupu mezi dospělé se trápil. Nedokázal se prosadit do elitního výběru soutěžícího ve světovém poháru, ani na kontinentálních podnicích se mu nedařilo. Když se ke všemu přidalo zranění kolene, prodal Roglič motorku a koupil si silniční kolo.

Z lyží do profesionální cyklistiky

„Kvůli rychlým svalovým vláknům to není vhodný doplněk pro skokany. Ale když jsem s kolem začal, celkem se mi dařilo. A řekl jsem si, že by bylo fajn stát se profesionálem," vykládal pro cyclingnews.com.

Začal v roce 2013 v regionálním týmu Adria, kde strávil tři sezóny. V té poslední vyhrál závod Kolem Slovinska a Ázerbájdžánu, následně podepsal tříletý kontrakt u elitního týmu LotoNL-Jumbo. Hned v první sezóně si vysloužil nominaci na Giro d´Italia, kde se zaskvěl triumfem v časovce. Letos jej tým poslal na Tour de France.

A Roglič snil o velkém úspěchu. „Dlouho jsem spřádal plány na útok. A nakonec jsem se rozhodl, že středa bude ten správný den," popisoval Roglič, který zaútočil v závěrečném stoupání na Col du Galibier. Když protnul metu na horské prémii ve výšce 2642 metrů měl náskok 90 vteřin. Následný sjezd zvládl s přehledem a cílem projížděl s triumfálně rozpraženými pažemi. „Dost možná jsem začal s cyklistickou, protože jsem snil o vítězství v etapě na Tour. Ale už jenom účast na tomhle závodě pro mě byla splněním snu."

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.