Hlavní obsah

Přijímám porážku s pokorou, řekl Quintana. Místo zápisu do historie krach

Praha

Sen o jedinečném zápisu do historie skončí velkým krachem. Cyklista Nairo Quintana z týmu Movistar se měl pokusit vyhrát v jediném roce Giro d´Italia a Tour de France. Jenže po druhé příčce ze závodu na Apeninském poloostrově nyní Kolumbijec okupuje ve Francii až dvanáctou pozici. A pouze zázrak by ho vrátil do hry o triumf.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Kolumbijec Nairo Quintana na Tour.

Článek

„Není to nemožné," přesvědčoval týmový ředitel Movistaru Eusebio Unzue, než se jeho sedmadvacetiletý svěřence pustil do pokusu o naplnění mise, kterou naposledy zvládnul v roce 1998 Ital Marco Pantani. Právě holohlavý Ital přezdívaný Pirát dokázal ovládnout Giro a Tour v jednom roce.

V historii cyklistiky se stejný kousek podařil ještě dalším šesti závodníkům. Do dějin se stejným způsobem zapsali Ital Fausto Coppi, Francouz Jacques Anquetil, Belgičan Eddy Merckx, Francouz Bernard Hinault, Ir Stephen Roche a Španěl Miguel Indurain.

Quintana v Itálii jel celkem tři dny v růžovém trikotu lídra závodu. Ještě do poslední etapy vstupoval z první pozice s náskokem jednatřiceti vteřin. Jenže při časovce z Monzy do Milána o vítězství přišel. A zklamání z nezdaru jakoby představovalo nepřemožitelnou ránu.

Otec si stěžuje na tým

Od začátku Tour se Quintana jen trápí. Při předešlých třech startech skončil v absolutním pořadí dvakrát druhý, jednou třetí. Letos bude na pódiu při dojezdu v Paříži chybět.

„Může za to vedení Movistaru. Jestliže ho nasadili na Giru, neměli jej nominovat na Tour. Kolumbie protestuje proti takovému zacházení s Nairem," řekl Luis Quintana, otec cyklisty, pro Radio Caracol.

Znechucení závodníka údajně chtějí využít u konkurence. Týmy Astana a Sky přispěchaly s nabídkami na vykoupení z kontraktu u Movistaru, kde je Quintana smluvně vázán do konce roku 2019.

Quintana: Kritikům věnuji velkou pozornost

Pomine-li se debut na Grand Tour v roce 2012, kdy dojel při Vueltě šestatřicátý, nikdy v následujícím ze sedmi podniků nebyl v cíli horší než čtvrtý. „Je samozřejmě hořké bojovat v horách s vědomím, že nebudu na špičce pořadí. Ale musím přijmout porážku se stejnou pokorou, jako když jsem vítězil. Je opravdu obtížné předpokládat, že člověk není dostatečně silný. Dělal jsem totiž všechno, co bylo třeba," posteskl si Quintana.

„Nikdo neví, jak velké oběti musím přinášet, abych byl úspěšný. Proto věnuji kritikům velkou pozornost a snažím se komunikovat. Myslím, že nejen já, ale i celý tým jsme měli skvělou sezónu," přesvědčoval Quintana, byť hlavní cíl nenaplní ani z poloviny. „Snažil jsem se z posledního týdne ještě něco vytěžit. Ale musel jsem k etapám přistupovat s ohledem na moje nohy a charakter etap," pokrčil rameny kolumbijský závodník.

Reklama

Související témata: