Hlavní obsah

Bolest v koleni Cinka zlomila. Sen o dojezdu k Vítěznému oblouku nenaplnil

Praha

Brutální kopce překonal, ustál všechny karamboly, přesto se český cyklista Ondřej Cink při premiéře na Tour de France vysněného dojezdu v Paříží nedočká! V páteční devatenácté etapě byl kvůli zdravotním potížím nucen ze 104. ročníku nejprestižnější etapové bitvy planety odstoupit.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Český cyklista Ondřej Cink v 17. etapě Tour de France.

Článek

„Budu bojovat až do Paříže," napsal rodák z Rokycan krátce před startem devatenácté etapy na sociálních sítích s ikonou zatnutého svalu a sevřené pěsti. „Bolest v koleni je nesnesitelná, ale můj sen je velmi blízko," doplnil ještě borec, který prožívá premiérovou sezónu v silničním pelotonu. Až do loňského roku závodil na horských kolech.

Do cíle v Paříži zbývalo 350 kilometrů, když server cyclingnews.com hlásil, že šestadvacetiletý borec týmu Bahrajn Merida jako třicátý cyklista odstoupil z letošního ročníku Tour de France.

Cink do silničního pelotonu přestoupil před letošní sezónou, když jeho předešlá bikerská stáj Merida zkrachovala. Dostal roční kontrakt ve stáji, kde je lídrem Vincenzo Nibali.

Hned při premiéře v Austrálii se Cink zaskvěl parádním výkonem. A vysokou výkonnost potvrzoval i následně. Jeho forma byla tak dobrá, že jej vedení zařadilo do širší nominace pro Tour, a když bravurně zvládl generálku v podobě závodu Kolem Švýcarska, vysloužil si místo mezi devíti vyvolenými.

„Doufám, že nominace na Tour nepřišla moc brzy. Nerad bych po deseti dnech slezl z kola," připustil před startem respekt, současně však netajil nadšení: „V našem týmu bude premiéru jako já zažívat i Španěl Javier Moreno. Ve dvaatřiceti za sebou má osm startů na závodech Grand Tour, ale nikdy nejel Tour. A celou kariéru prožil na silnici. Z mého pohledu je neuvěřitelné, že budu na startu. A jsem za to vážně ohromně rád."

Cink měl být pomocníkem lídra týmu Iona Izaggira v kopcích. Jenže Španěl spadl hned úvodní den Tour při časovce. Pozice týmu se tak změnila. Rázem bylo hlavním úkolem chodit do úniků a pokusit se o etapové vítězství.

Český borec se nejvíce předvedl při středeční sedmnácté etapě s přejezdem legendárního Galibieru. Dlouho se držel v čelní skupině po boku hvězdného Contadora, až v závěru se přes něj dostali borci na celkové pořadí. I tak Cink vybojoval sedmnácté místo. „Úkolem od týmu bylo, abych byl vidět. Chytil jsem se správných lidí, když se rodil únik. Snad jsem cíl splnil," řekl pro Radiožurnál v cíli etapy v Serre Chevalier.

Už tehdy jej tížila bolest levého kolena, v němž měl zánět. Přesto zvládl i čtvrteční etapu, poslední horskou, s brutálním finišem na Izoardu. V pátek stál jako šedesátý šestý klasifikovaný na startu rovinaté etapy plný odhodlání. Pařížský cíl měl na dohled. V sobotu zbývala časovka dlouhá 22,5 kilometru a v neděli pak už jen sto tři kilometrů po rovině pod Vítězný oblouk v Paříži.

Bolest v kloubu však Cinka zlomila. První Grand Tour v životě nedokončil.

Reklama