Hlavní obsah

Průdková si ve sprintu vyjela na ME horských kol stříbro

Darfo Boario Terme

Jednadvacetiletá bikerka Barbora Průdková získala na mistrovství Evropy horských kol ve sprinterské disciplíně eliminator stříbro. V italském Darfo Boario Terme ji porazila pouze Švýcarka Kathrin Stirnemannová. Mezi muži obsadil Jakub Kavalír celkovou 11. příčku.

Foto: Sport.cz

Barbora Průdková (vpravo) na archivním snímku.

Článek

Průdková, pátá žena v eliminatoru na loňském mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, vyhrála v závodě, který provázela řada zranění a pádů, kvalifikaci. Přestože ve finále tuto pozici neuhájila, i tak vylepšila loňskou šestou příčku z ME a mohla slavit cennou medaili.

Zkušenější Stirnemannová získala do sbírky třetí evropské zlato ze sprintu po letech 2014 a 2015. Na bronz dosáhla Anne Terpstraová z Nizozemska. Poslední ve čtyřčlenném finále byla Francouzka Coline Clauzureová.

"Cítila jsem se perfektně, kvalifikaci jsem nikdy nevyhrála, jelo se mi celé odpoledne skvěle. Na startu (finálové jízdy) jsem si říkala, že bronz musím urvat, Anne to skákala pomalu, takže na ní jsem si věřila nejvíc," uvedla pro server mtbs.cz Průdková.

"Pak přede mnou ale spadla Francouzka a já měla štěstí, že jsem do ní nenalítla, jen jsem ji lehce lízla. Mohla jsem spadnout taky. Ani na to zlato nechybělo moc. Ale stříbro je super, jsem moc ráda a strašně nadšená. Měla jsem smůlu, velké medaile se mi vyhýbaly. A tohle je velká individuální medaile," dodala Průdková.

V závodě mužů se z tria českých reprezentantů probil do hlavní části pouze Kavalír. Čerstvý republikový šampion ve sprintu zajel osmý nejlepší kvalifikační čas. "Když jsem viděl trať bez kopce a s umělýma překážkama, tak jsem se toho hodně bál. Jsem rád, že to do závodu upravili a udělili klády jednodušší. S kvalifikací jsem hodně spokojený. Ale nejdou mi starty, tím jsem si to prohrál," litoval Kavalír.

Dominik Prudek naopak skončil již v tréninku po ošklivém pádu v nemocnici s dvojitou zlomeninou zápěstí, loni sedmého Jana Nesvadbu zastavily technické potíže s přehazovačkou.

Prudek - stejně jako mnozí ostatní - doplatil na obrovské klády, které ležely jako překážky na trati a bylo třeba je skákat ve velké rychlosti. "Chtěl jsem si to vyzkoušet v plné rychlosti a na poslední kládě mě koplo zadní kolo a já pokračoval po předním. V té rychlosti jsem šel k zemi na asfalt a do plůtků...," popsal pád Prudek, který musí navíc po návratu podstoupit operaci.

Z titulu mistra Evropy se radoval trochu překvapivě Titouan Perrin-Ganier z Francie, jenž v samém závěru předstihl obhájce stříbra Rakušana Daniela Federspiela. Na třetí příčce skončil nejrychlejší závodník kvalifikace Jeroen van Eck z Nizozemska.

Mistrovství Evropy horských kol v Darfo Boario Terme (Itálie) - sprint (eliminator):
Muži:
1. Perrin-Ganier (Fr.),
2. Federspiel (Rak.),
3. Van Eck (Niz.),
...11. Kavalír,
Nesvadba, Prudek (všichni ČR) oba vyřazeni v kvalifikaci.
Ženy:
1. Stirnemannová (Švýc.),
2. Průdková (ČR),
3. Terpstraová (Niz.).

Reklama