Hlavní obsah

A zase Schurter! Kulhavý vybojoval na MS stříbro, v posledním kole mu nastoupil Švýcar

Aktualizováno

Biker Jaroslav Kulhavý získal na MS horských kol v australském Cairns stříbro. Pro zlato si v závodu cross country dojel olympijský vítěz z Ria Švýcar Nino Schurter, který v posledním kole utrhl v čele jedoucího českého závodníka. Bronzovou medaili získal další Švýcar Thomas Litscher.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Jaroslav Kulhavý získal na MS stříbroVideo: sntv

 
Článek

Schurter využil v posledním okruhu jednoho z vhodných míst k předjetí a s neuvěřitelnou frekvencí se rychle oddělil z tříčlenné vedoucí skupiny. Kulhavý na zachycení nástupu neměl už dost sil, stříbro ale uhájil s přehledem. "Jarda byl dneska supersilný, naštěstí se mi podařilo v závěru poodjet. Stálo mě to ale obrovské množství sil," složil Kulhavému poklonu Schurter, který si dojel pro šestý titul mistra světa a zlato získal na MS potřetí za sebou - v Austrálii obhajoval triumf z loňského šampionátu v Novém Městě na Moravě.

Dvaatřicetiletý Kulhavý rovněž obhájil svou pozici z loňského MS na domácí půdě. Z individuálních závodů této disciplíny, v níž se stal v roce 2012 olympijským vítězem a loni v Riu dojel druhý, má ve sbírce již třetí stříbro. Před šesti lety vybojoval světový titul.

Od začátku diktoval tempo

Kulhavý šel hned v zaváděcím okruhu do čela a diktoval tempo. Hlavní favorit Schurter kontroloval situaci ze třetí příčky a záhy dýchal českému bikerovi na záda. Po prvním ze sedmi celých kol je ve vedoucí skupině, která si vybudovala dvacetivteřinový náskok, doplňovali Brazilec Henrique Avancini a Francouz Maxime Marotte.

O kolo později měli sice Kulhavý se Schurterem sami v čele 18 vteřin k dobru, ale postupně se k nim dotáhl Litscher a na chvilku také znovu Avancini, než znovu odpadl. Trio v čele se vzdalovalo soupeřům a bylo zřejmé, že někoho z nich mohou o medaili připravit jen technické potíže. Na ně ale nedošlo, Schurter vyhrál před Kulhavým o sedm vteřin, Litscher ztratil 15 vteřin.

Schurter se odpoutal od Absalona

Pro jednatřicetiletého Schurtera čerstvý titul znamená, že se v pořadí šampiónů osamostatnil od francouzské hvězdy Juliena Absalona, který dnes skončil sedmý. Schurter má šest zlatých medailí a dvě stříbra, Absalon vyhrál pětkrát, byl rovněž dvakrát druhý a navíc jednou třetí.

"Šestý titul je neskutečný, nemohu tomu sám uvěřit. Hrozně si to užívám. Letos do sebe všechno neuvěřitelně zapadlo," pochvaloval si Schurter, který popáté v kariéře vyhrál Světový pohár, přičemž opanoval všech šest závodů seriálu.

Dalším dvěma českým reprezentantům se nedařilo. Jan Škarnitzl skončil jednatřicátý, Janu Nesvadbovi patří 40. příčka.

Mistryní světa je Švýcarka Neffová

V závodu žen si pro zlato dojela Švýcarka Jolanda Neffová. Česká bikerka Karla Štěpánová dojela dvaadvacátá, Jitka Škarnitzlová obsadila 39. příčku.

Čtyřiadvacetiletá Neffová předvedla skvělý výkon. Závod kontrolovala od samého začátku, brzy odjela soupeřkám, navyšovala svůj náskok a nakonec zvítězila o dvě minuty a 23 vteřin. Odměnou byl držitelce zlatého hattricku ze třiadvacítek v letech 2012 až 2014 první světový titul v elitní kategorii. Štěpánová na ni ztratila sedm minut.

"Jela jsem si svůj závod a chtěla jsem prostě jen hrozně moc vyhrát. Předchozí roky jsem na MS v elitní kategorii neuspěla, takže jsem strašně moc šťastná, že to dnes vyšlo," pochvalovala si v cíli Neffová, osmá žena pořadí loňského šampionátu v Novém Městě na Moravě.

Náročná trať o celkové délce 27,4 kilometru a horko ji nijak nebrzdily. "Věděli jsme dlouho, jaké tady budou podmínky, že tady v Austrálii bude horko. Takže byl čas na to, aby se člověk na závod dobře připravil," uvedla Neffová.

Do pořadí na dalších místech výrazně promluvily technické problémy a pády. První medaili pro Británii v ženské kategorii elite od prvního oficiálního závodu MS získala stříbrná Annie Lastová, jež se všem zásadním potížím vyhnula. Z boje o druhou příčku odpadla v polovině po defektu zkušená Ruska Irina Kalentěvová a dojela nakonec pátá.

Bronz do své medailové sbírky přidala všestranná Francouzka Pauline Ferrandová-Prévotová, mistryně světa z roku 2015. I ona měla zpočátku technické problémy, ale pomohlo jí i to, když na čtvrté příčce jedoucí Polku Maju Wloszczowskou zbrzdil nevyhnutelný pád po zaváhání závodnice, která byla o kolo zpět. Brzký pád vyřadil ze hry o medaile i jednu z hlavních favoritek Lindu Indergandovou ze Švýcarska.

Mezi ženami do 23 let dosáhla na životní výsledek čtvrtým místem Barbora Průdková. Jana Czeczinkarová skončila osmá. Novou šampiónkou této věkové kategorie je krajanka Neffové Sina Freiová. Obě přitom již byly ve středu členkami vítězné švýcarské štafety. Druhá skončila Američanka Kate Courtneyová, třetí další Švýcarka Alessandra Kellerová. Průdkovou dělilo od bronzu 43 sekund.

MS horských kol v Cairns (Austrálie) - cross country
Muži (31,7 km):
1. Schurter (Švýc.)1:27:44 hod.
2. Kulhavý (ČR)-7 s
3. Litscher (Švýc.)-15
4. Avancini (Braz.)-1:04 min.
5. Fumic (Něm.)-1:11
...
31. Škarnitzl (ČR)-4:47
40. Nesvadba (ČR)-6:15
Ženy (27,4 km):
1. Neffová (Švýc.)1:27:17
2. Lastová (Brit.)-2:23
3. Ferrandová-Prévotová (Fr.)-3:04
4. Wloszczowská (Pol.)-3:36
5. Kalentěvová (Rus.)-3:51
...
22. Štěpánová (ČR)-7:03
39. Škarnitzlová (ČR)-1 kolo
Ženy do 23 let (23,1 km):
1. Freiová (Švýc.)1:15:10
2. Courtneyová (USA)-49
3. Kellerová (Švýc.)-2:18
4. Průdková (ČR)-3:01
5. Garcíaová Martínezová (Šp.)-3:11
...
8. Czeczinkarová (ČR)-4:18

Reklama