Hlavní obsah

Tým ho ze závodů škrtá, a tak Bárta před mistrovstvím světa tvrdě trénuje za autem

Praha

Po roční pauze se na mistrovství světa v silniční cyklistce představí Jan Bárta. V norském Bergenu bude příští týden jako jediný z šestice Čechů v elitní kategorii absolvovat jak individuální časovku, tak i silniční závod. „Profil trati se mi líbí, jen je škoda, že jsem odjel teď málo závodů,“ přiznal dvaatřicetiletý závodník.

Foto: Profimedia.cz

Jan Bárta při Giru d´Italia.

Článek

Jako první zamíří už v sobotu na mistrovství světa v silniční cyklistice do norského Bergenu Jan Bárta. Dvaatřicetiletý závodník se zde už 20. září představí v individuální časovce a o čtyři dny později se pokusí co nejvíce pomoci v silničním závodu lídrovi týmu Zdeňku Štybarovi. Loni se Bárta světového šampionátu v Kataru nezúčastnil, před dvěma roky v Richmondu obsadil v časovce jedenácté místo.

Na toto skvělé umístění by rád navázal i nyní, avšak letos neodjel tolik závodů, kolik by chtěl. „Profil trati se mi líbí, nevýhodou ale je, že jsem v posledním měsíci takřka nezávodil,“ postěžoval si letošní mistr republiky v časovce na úterní tiskové konferenci. Jeho tým Bora s ním neprodloužil smlouvu pro příští rok a Bártovi hodně zúžil závodní program.

Zúčastnil se sice slavného Gira d´Italia a od 10. do 13. srpna jel na Czech Cycling Tour, kde obsadil celkové druhé místo. Poté už ale absolvoval jen jeden závod. „Je škoda, že jsem neměl téměř žádný závodní program. Snažím se hodně trénovat, hlavně za autem, tak snad to bude dobré,“ doufá. „Časovka bude kratší než obvykle, ale na konci bude nezvykle kopec. Tak uvidíme, jak to bude vypadat.“

„Navíc velkou roli bude hrát i počasí. Téměř pořád tady prší, a to může závod také hodně ovlivnit. Bude tedy nejspíš záležet na tom, kdo jak bude schopný jet rychle na vodě,“ předvídal dál. V neděli 24. září pak šampionát vyvrcholí silničním závodem s hromadným startem. V něm bude Bárta spolu s Romanem Kreuzigerem, Petrem Vakočem, Jiřím Polnickým a Josefem Černým pomáhat lídrovi týmu Štybarovi. „Největším favoritem bude asi opět Peter Sagan, úřadující mistr světa. My ale máme také velmi silný tým,“ dodal.

O tom, za jaký tým bude jezdit příští sezónu, prý Jan Bárta ještě nemá jasno. „Je jisté, že v Boře to nebude, co bude dál, se uvidí. Teď bych to nekomentoval. Už loni mě ale z hodně závodů škrtali, tak bylo jasné, že něco není v pohodě,“ uzavřel patnáctý muž z časovky na loňských olympijských hrách.

Reklama