Hlavní obsah

Francouz Cosnefroy je šampiónem do 23 let, Čech Schlegel dojel ve čtvrté desítce

Aktualizováno

Silniční závod mužů do 23 let na mistrovství světa v cyklistice v Bergenu vyhrál Francouz Benoit Cosnefroy. Nejlepší z tria Čechů Michal Schlegel skončil na 34. místě. Pro titul světové šampionky mezi juniorkami si dojela Italka Elena Pirroneová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v Bergenu, do 23 let, hromadný závod - Benoit CosnefroyVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Závod třiadvacítek na 191 kilometrů se rozhodl až v závěru. Brzy po startu se sice utrhla šestice jezdců, jež postupně i změnila své složení a zahrnovala i Rusa Pavla Sivakova či Američana Brandona McNultyho, ale její snaha nestačila. Ještě 50 kilometrů před cílem měla vedoucí skupinka k dobru minutu a půl, jenže po dalších 20 kilometrech byla pohlcena.

Necelých 13 kilometrů před cílem na začátku posledního stoupání na Salmon Hill zaútočil Němec Lennard Kämna. Chvíli jel v čele sám, jenže se na něho brzy dotáhl úřadující vicemistr Evropy Cosnefroy a v závěrečném spurtu už ho nepustil před sebe. Ze skupiny pronásledovatelů dosáhl v těsném finiši na bronz Dán Michael Carbel Svendgaard.

Čechům závod nevyšel podle představ. Schlegel sice patřil do skupiny, jež stíhala vedoucí dvojici, ale nakonec dojel až ve čtvrté desítce. S velkým mankem pak dokončili závod 74. Roman Lehký a Jakub Otruba, který dojel až na 98. příčce.

Dopolední klání juniorek se stalo kořistí loni desáté Italky Pirroneové, která tak v Bergenu po vítězné pondělní individuální časovce dosáhla na zlatý double. V takřka 77 kilometrů dlouhém závodě bez české účasti dotáhla Pirroneová do cíle únik, do něhož našlápla chvilku po odjetí poloviny závodu. Vyhrála o 12 vteřin.

Ze skupiny neúspěšných pronásledovatelek si stříbro vybojovala Dánka Emma Cecilie Norsgaardová Jörgensenová, třetí skončila další Italka Letizia Paternosterová. Obě dvě potvrdily shodná umístění ze srpnového mistrovství Evropy v Herningu.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Bergenu (Norsko) - závod s hromadným startem:
Muži do 23 let (191 km):
1. Cosnefroy (Fr.) 4:48:23
2. Kämna (Něm.) stejný čas
3. Svendgaard (Dán.)
4. Wood (Brit.)
5. Albanese (It.)
6. Touzé (Fr.)
...
34. Schlegel všichni -3
74. Lehký -6:23
98. Otruba (všichni ČR) -9:16
Juniorky (76,4 km):
1. Pirroneová (It.) 2:06:17
2. Jörgensenová (Dán.)
3. Paternosterová (It.) obě -12

Reklama

Související témata: