Hlavní obsah

Mistryní světa v cyklistice je Blaaková, Nosková dojela v sedmé desítce

Vítězkou silničního závodu žen a novou mistryní světa v cyklistice se v norském Bergenu stala Nizozemka Chantal Blaaková. Jediná česká zástupkyně ve více než stopadesátičlenném startovním poli Nikola Nosková dojela na 61. příčce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v cyklistice, Bergen, ženy, juniořiVideo: sntv

 
Článek

Blaaková rozhodla o triumfu v posledním z osmi okruhů celkem 152,8 kilometru dlouhého závodu, který byl v podání žen nejdelší v historii světových šampionátů. Stříbro získala Australanka Katrin Garfootová, bronz pak obhájkyně loňského titulu Amalie Dideriksenová z Dánska.

Sedmadvacetiletá Blaaková si dojela pro životní úspěch odřená. Zlato získala i přes pád, po němž musela dojet peloton. "Těžko tomu všemu uvěřit poté, co se v průběhu závodu stalo. Trvalo mi docela dlouho, než jsem se zvedla a posadila zpět na kolo. V ten moment mě to i hodně bolelo a já myslela, že mám po závodě," připustila Blaaková.

Krátce po startu se pro brzký útok odhodlala Švédka Sara Pentonová, a i když v úniku vydržela několik desítek kilometrů, bylo zřejmé, že o rozhodující okamžik nejde. Po sérii dalších útoků byla už mnohem zajímavější snaha silné třináctičlenné vedoucí skupiny, která se odtrhla zhruba 30 kilometrů před cílem.

Favorizované Nizozemky v ní měly hned trojnásobné zastoupení (Anna van der Breggenová, Janneke Ensingová a Annemiek van Vleutenová), jenže s nimi nikdo další nechtěl spolupracovat. Ve chvíli, kdy měl peloton před sebou posledních 23 kilometrů, přišel rozhodující nástup Blaakové. Sice ho zachytily Britka Hannah Barnesová a Francouzka Audrey Cordonová, jenže pozdější šampionce jen pomohly navýšit náskok a na více jim chyběly síly.

Blaaková zvítězila o téměř půl minuty. I když se v cílové rovince dlouho zdálo, že ji na stupních vítězů doplní Van der Breggenová s vítězkou časovky Van Vleutenovou, vše bylo jinak. Stříbro vydřela držitelka bronzu z boje proti chronometru Garfootová, Van Vleutenová se za loni zlatou Dideriksenovou musela spokojit se čtvrtou příčkou.

Nizozemky se vrátily na trůn po čtyřech letech od třetího titulu Marianne Vosové v Itálii 2013. Zároveň se celkově desátým triumfem dotáhly na Francouzky, na vedoucí příčku přehledu je však posouvá výrazně vyšší celkový počet medailí ze závodu elitní kategorie.

Dvacetiletá Nosková dlouho kontrolovala dění, přestože neměla podporu dalších reprezentačních kolegyň. Po třetím okruhu dokonce vévodila pelotonu, ale nakonec měla v cíli takřka pětiminutové manko.

Na titul juniorského mistra světa dosáhl Dán Julius Johansen. Zbývající cenné kovy získali Italové: Luca Rastelli si vyjel stříbro, Michele Gazzoli těsně uhájil bronz. Nejlepším z šestice Čechů byl na 35. místě Vojtěch Sedláček.

Johansen si dal dodatečný dárek k osmnáctinám, jež oslavil před deseti dny. "Nemohu tomu vůbec uvěřit, přestože jsem věděl, že jsem v dobré formě. V průběhu závodu bylo hodně kluků v různých únicích, ale parťáci z mého týmu odvedli fantastickou práci a udrželi všechny pohromadě. Takže jsem mohl rozhodnout v závěru, bylo to fantastické," radoval se Johansen.

O triumfu rozhodl šestý závodník úterní časovky jednotlivců v závěrečném okruhu takřka 134 kilometrů dlouhého závodu, kdy se utrhl ostatním jezdcům z vedoucí skupiny a pádil nezadržitelně za zlatem. Dojel si pro něj s náskokem 51 vteřin a navázal na loňský triumf krajana Jakoba Egholma.

České barvy byly sice v průběhu celého klání vidět, ale na dosah bojů o medaile zůstal nakonec jen Vojtěch Sedláček. Ostatní dokončili závod s velkou ztrátou, Petr Klabouch vzdal již v jeho průběhu.

Mistrovství světa v silniční cyklistice v Bergenu (Norsko) - závod s hromadným startem:
Ženy (152,8 km):
1. Blaaková (Niz.) 4:06:30
2. Garfootová (Austr.)
3. Dideriksenová (Dán.)
4. Van Vleutenová (Niz.)
5. Niewiadomá (Pol.)
6. Majerusová (Luc.)
7. Andersenová (Nor.)
8. Van der Breggenová (Niz.)
9. Fahlinová (Švéd.)
10. Cecchiniová (It.) všechny -28
...
61. Nosková (ČR) -4:43
Junioři (133,8 km):
1. Johansen (Dán.) 3:10:48
2. Rastelli
3. Gazzoli (oba It.) oba -51
...
35. Sedláček -55
59. Měšťan -5:25
69. Vacek -6:52
78. T. Bárta -8:00
124. Holec -19:15
Klabouch (všichni ČR) nedokončil

Reklama

Související témata: