Hlavní obsah

Krutá daň kariéře! Cyklistická hvězda bojuje s rakovinou kůže

Bogotá

Dlouhé hodiny při silničních etapách spalují těla cyklistů sluneční paprsky. Šestapadesátiletý Luis Herrera, někdejší kolumbijský profesionál a vítěz Vuelty z roku 1987, však zaplatil za nedostatečnou ochranu proti záření během své kariéry vysokou daň. Bojuje s rakovinou kůže!

Foto: Profimedia.cz

Kolumbijský cyklista Luis Herrera na snímku z července roku 1987 při Tour de France.

Článek

„Byli jsme slunci vystaveni velmi často a velmi dlouho, a proto se dnes trápím s rakovinou kůže," citovala BBC někdejšího krále vrchařů na Tour de France, Giru d´Italia i Vueltě.

Důkazem onemocnění jsou tmavé skvrny na obličeji, pažích i na rukou. Podle Herrery jasný důkaz nedostatečných ochranných opatření při cyklistických závodech v 80. letech minulého století.

„Nepoužívali jsme žádné speciální přípravky, nějaké extra faktory. Možná tehdy ani nebyly, nebylo to žádné téma, a tak jsme tomu zkrátka ani nevěnovali moc času. Často jsme se navíc pekelně potili," zavzpomínal Herrera. Dodal, že ze svého onemocnění nikoho neviní.

Nyní prochází léčbou, která má zabránit zhoršení jeho stavu: „Cítím se celkem dobře, ale postižená místa na těle vyžadují zvýšenou péči."

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články