Hlavní obsah

Jsi talent, slyšel Cink ze všech stran. Přesto podlehl vábení staré lásky: Dost lidí jsem šokoval

Praha

Cyklista Ondřej Cink, který letošní sezónu prožil v silničním týmu Bahrajn Merida a startoval na Tour de France, bude v letech 2018 a 2019 závodit na horských kolech za španělský tým Primaflor Mondraker Rotor.

Foto: Team Bahrain-Merida/BettiniPhoto

Ondřej Cink (vlevo) při představení týmu před startem Tour de France v Düsseldorfu.

Článek

„Na bikách jsem vyrostl. A moc mi chyběly. Proto jsem se rozhodl vrátit. Mohl jsem pokračovat v silničním pelotonu v barvách Bahrajn Merida. Měl jsem nabídku na prodloužení kontraktu. S týmem jsme se ale bez problémů domluvili, že se vrátím na horská kola. Vše jsme vyřešili v klidu, vedení mi návrat umožnilo bez potíží," prohlásil šestadvacetiletý rodák z Rokycan.

Vrací se do důvěrně známého prostředí. Jako biker se dostal na výsluní. Byl mistrem Evropy a světovým šampiónem do třiadvaceti let, před dvěma lety se stal českým šampiónem, třikrát vybojoval pódiové umístění v závodech světového poháru a v roce 2015 získal bronz na mistrovství světa. Na konci minulé sezóny však jeho tým Multivan Merida ukončil činnost a Cink byl bez angažmá. Spásou se pro českého závodníka stala nabídka od silničního týmu Bahrajn Merida.

Cítil se báječně

V barvách elitní stáje Cink od začátku sbíral výborné výsledky a prosadil se do nominace na Tour de France. „Spousta lidí mi říkalo, že jsem obrovský talent. Jenže horská kola jsem si prostě více užíval. Když jsem se vyléčil po návratu z Tour zraněné koleno a jen se svezl na biku, tak jsem si to neskutečně užíval. Cítil jsem se na horském kole naprosto báječně," vysvětlil Cink.

„Když jsem začal na silnici, byl jsem v euforii. Ohromně mě to nadchlo. Ale jakmile rozjela biková sezóna, sledoval jsem vše na dálku či v televizi a mrzelo mě, že nemohu závodit s klukama na horských kolech. Hrozně mi to chybělo," popsal rozpoložení Cink.

„Už v průběhu sezóny jsem přemýšlel o možnosti návratu. A pak, po Tour de France přišlo definitivní rozhodnutí, že bude lepší se vrátit. Horská kola mě prostě víc baví," řekl Cink a přiznal: „Dost lidí jsem svým rozhodnutím šokoval, ale volil jsem podle srdce."

Role domestika mu neseděla

Velkou roli sehrál i fakt, že zatímco v silničním pelotonu byl součástí velkého týmu, na bikové scéně bude jezdit sám za sebe. „Třeba při závodě Kolem Katalánska jsem dostal šanci jet sám na sebe. Ale nebudu lhát, nevyhovovala mi role domestika. Byl jsem zvyklý jezdit roky sám na sebe a takové pozice mi chyběla. Vždy jsem v pelotonu odvedl práci, která se po mně chtěla, ale byl jsem šťastný, pokud jsem se dostal do úniku a mohl jet sám za sebe. Nebo jsem se těšil na časovku, která byla jen o mém výkonu," vyprávěl Cink.

Zranění kolena už definitivně vyléčil. Jedenáct dnů je v plném tréninku. Už v lednu by rád absolvoval první závody na horských kolech. „První sezóna po návratu bude spíše zaměřená na adaptaci a vyladění výkonnosti. Až později se chci zaměřit na výsledky," připustil Cink, že neočekává okamžitý návrat na špičku závodního pole.

„První rok při startech ze zadních pozic bude cílem dostat se výkonnostně na špičku bikerských závodů. V další sezóně by mělo být cílem vybojovat stupně vítězů na mistrovství světa a následně o rok později na olympijských hrách v Tokiu," prohlásil Karel Martínek, osobní trenér Cinka. „Máme zmapované poslední tři roky tréninku, tudíž víme, kudy by měla vést cesta na vrchol," doplnil Martínek.

Reklama