Hlavní obsah

Nechtěl na písemku z přírodopisu, proto sbírá medaile a je cyklistickým králem

Praha

Před pěti lety řešil, zda vůbec někdy usedne znovu na kolo. Dnes večer byl Tomáš Bábek vyhlášen Králem cyklistiky 2017. Pro třicetiletého dráhaře představoval triumf v třiapadesátém ročníku ankety pomyslnou tečkou za skvostným rokem, během něhož získal jako teprve druhý Čech dvě medaile na jediném šampionátu.

Foto: Ivo Roháček

Dráhař Tomáš Bábek se ve čtvrtek stal Králem cyklistiky 2017.

Článek

„Cítím se s korunou trošku nesvůj," smál se Bábek, když byl korunován nejlepším českým cyklistou roku.

Závodník Dukly Brno začínal s dráhovou cyklistikou ve čtrnácti letech. Už v roce 2007, v pouhých dvaceti letech se stal seniorským mistrem republiky v závodu na kilometr s pevným startem. O rok později se pak představil v týmovém sprintu na olympijských hrách v Pekingu.

Cestu na olympijské hry do Londýna mu zatarasil karambol, který jej potkal v roce 2011. Tehdy po srážce s automobilem ležel tři dny v kómatu. Následně mu lékaři předpovídali konec sportovní kariéry.

Velké úspěchy

Bábek však nezávodil pouhý rok. Po rekonvalescenci se vrátil neuvěřitelně rychle na nejvyšší úroveň. V roce 2016 korunoval cestu na vrchol titulem mistra Evropy z keirinu, navíc na šampionátu vybojoval ještě bronz z kilometru s pevným startem.

V letošním roce pak na mistrovství světa v Honkongu slavil stříbro při závodě na kilometr s pevným startem a bral bronz z keirinu. Navíc byl celkovým vítězem Světového poháru 2016/17 v keirinu.

„Keirin a závod na kilometr s pevným startem jsou výkonnostně hodně podobné. Já navíc na šampionátu nebyl spokojený s bronzem z keirinu, tak jsem doufal, že v další disciplíně budu úspěšnější," vykládal borec, který vystudoval projektový management na fakultě sportovních studií Masarykovy univerzity v Brně.

Přitom k dráhové cyklistice se dostal proto, aby se ve čtrnácti vyhnul školním povinnostem. „Nechtěl jsem na písemku z přírodopisu. A tak jsem se dal na cyklistiku," culil se Bábek.

Výsledky anket Král cyklistiky 2017
Nejlepší bikrosař: Romana Labounková
Nejlepší cyklokrosař: Kateřina Nash
Nejlepší handicapovaný cyklista: Ivo Koblasa
Nejlepší junior: Daniel Babor
Nejlepší dráhař: Tomáš Bábek
Sálová cyklistika: Ondřej Hanzlíček, Radek Jančík
Horská kola: Jaroslav Kulhavý
Trial: Alžběta Pečinková
Cena fair play: Jiří Ježek
Nejlepší silniční cyklista: Nikola Nosková
Síň slávy: Miloš Fišera
Král cyklistiky: Tomáš Bábek

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články