Hlavní obsah

Sagan už není vyvrhel! Dočkal se rehabilitace za vyloučení na Tour de France

Lausanne

Mezinárodní cyklistická unie (UCI), slovenský cyklista Peter Sagan a jeho tým Bora-Hansgrohe se dohodli na ukončení sporu, který řešil mezinárodní sportovní soud (CAS) v Lausanne. Předmětem bylo diskutabilní vyloučení Sagana z letošní Tour de France, když měl způsobit pád Marka Cavendishe.

Foto: Sport.cz

Slovenský cyklista Peter Sagan

Článek

Nové důkazy včetně videozáznamů podpořily verzi slovenského cyklisty, že pád soupeře nezavinil. Incident se stal při hromadném spurtu 4. etapy z Mondorf-les-Bains do Vittel. Jury několik hodin po dojezdu Sagana diskvalifikovala.

Sagan a jeho tým se odvolali k CAS s tím, že slovenský cyklista nedostal možnost se k incidentu vyjádřit. Soud v Lousanne odvolání zamítl a Sagan se do pelotonu letošní Tour nevrátil. CAS se měl případem opětovně zabývat v úterý 5. prosince. Zainteresovaní se však shodli, že ze strany Sagana nešlo o úmysl a celá situace byla nešťastná náhoda. Soudní řízení bylo proto zastaveno.

„Minulost je zapomenuta. Je to všechno o zlepšování našeho sportu. Jsem rád, že můj případ povede k pozitivnímu vývoji, protože pro nás sport je důležité dělat správná a srozumitelná rozhodnutí, i když někdy neukočírujeme emoce," napsal Sagan na klubové stránce. Manažeďr týmu Ralph Denk zdůraznil, že jejich cílem bylo objasnit, že Sagan neměl úmysl zasáhnout a zranit Cavendishe. „To byla Petrova pozice od prvního dne. Nikdo nechce, aby soupeři padli nebo si ublížili. Incident byla nehoda, co ve spurtu může stát kdykoli," uvedl Denk.

Vyloučením z Tour přišel Sagan o šanci vyrovnat historický rekord v počtu zelených trikotů. Na své šesté Tour mohl získat rekordní šestý dres pro vítěze bodovací soutěže, čímž by se vyrovnal Němci Eriku Zabelovi, kterému se to podařilo v létech 1996 až 2001.

Reklama

Související témata: