Hlavní obsah

Cink letěl na Vysočině jako stíhačka: Je to víc, než slavná Tour de France

Nové Město na Moravě

Až devátá startovní řada a číslo 72. Přesto český biker Ondřej Cink v závodě Světového poháru horských kol v cross country v Novém Městě na Moravě vydřel v neděli neuvěřitelnou devatenáctou příčku. „Chtěl jsem do dvacítky, což se podařilo. Atmosféra mě pohltila. Závodit tady je více, než Tour de France," děkoval Cink fanouškům.

Foto: Michal Červený

Ondřej Cink v cíli nedělního závodu SP horských kol v cross country v Novém Městě na Moravě.

Článek
Fotogalerie

S jakými ambicemi a taktickým plánem jste vstupoval do nedělního závodu?

Nezbývalo mi nic jiného než jet nadoraz celý závod. Kdybych byl vpředu, možná bych mohl bojovat o pódium, takhle to bylo složité. Po startu došlo k několika pádům, jimž jsem se musel vyhnout. Navíc, jak jsem jel ze zadních pozic, bylo ve vzduchu obrovské množství prachu a děsně blbě se mi dýchalo. Nicméně jsem chtěl pozici v elitní dvacítce, což vyšlo.

Cílem jste projel totálně černý právě od prachu. Zažil jste někdy podobné podmínky?

Marně si vybavuji závod, který by byl náročnější. Od zaváděcího kola až do cíle se jel totální šrot. Jsem úplně vyždímaný.

Do Nového Města na Moravě jste se vrátil poprvé od mistrovství světa v roce 2016, neboť loňskou sezónu jste prožil v silniční cyklistice. Jaký pro vás byl comeback na Vysočinu?

Závodit zde je pro mě víc než Tour de France. Jsem hrozně šťastný, že jsem tady. Podobnou atmosféru jsem nezažil ani na nejslavnějším závodě planety. I proto jsem se rozhodl vrátit na biky.

Je hodně složité ustát boj o pozice psychicky?

Je opravdu složité dostávat vpřed. Bylo tam hodně pádů, trošku jsem kličkoval ze strany na stranu, jednomu velkému karambolu hned na startu jsem se vyhnul na poslední chvíli. Po zaváděcím kole jsem byl asi šedesátý, ale i tak jsem doufal ve dvacítku. Z hlediska startovní pozice pro další závod si polepším tak o jednu řadu, ale jde o obrovský posun pro příští rok.

Neměl jste právě s ohledem na množství pádů a závodníků seskakujících ve stoupání obavy, že vám čelo zcela odjede?

Určitě je možné se na startu posunout lépe a skočit dopředu ještě víc. Start mi nevyšel podle představ. Ale postupně jsem se dostal do tempa. A jak jsem předjížděl jednoho soupeře za druhým, dodávalo mi to sílu a motivaci.

Reklama