Hlavní obsah

Žlutá zimnice mistrem republiky v kategorii mix

O víkendu bojovalo v Litovli 11 týmů o titul mistra republiky v ultimate frisbee v kategorii smíšených družstev. Turnaji dominovaly pražské týmy, které obsadily první čtyři místa. Vítězem se stal tým Žluté zimnice, který ve finále porazil o pouhý bod obhájce titulu Prague Devils.

Foto: Lucie Schönová

Žlutá zimnice navázala na úspěch z halové sezóny a v těsném zápase porazila obhájce titulu Prague Devils.

Článek
Fotogalerie

Víkendové klání zahájily v sobotu zápasy ve dvou základních skupinách. První čtyři z každé skupiny postupovaly do čtvrtfinále.

Loňský vítěz Prague Devils vyhrál skupinu A bez jediné porážky. Pouze v zápase proti Terrible Monkeys měli Devils trochu problémy. Dvoubodovou ztrátu dokázali otočit a nakonec vyhráli 8:6. Monkeys si porážkou FUJ A zajistili druhé místo ve skupině. Čtvrtým postupujícím byl českobudějovický tým 3SB posilněný o hráče plzeňského celku Atruc.

Méně jednoznačné byly postupové boje v B skupině. Favorizovaná Žlutá zimnice se v utkáních trápila a prvenství ve skupině si připsala jen díky lepšímu skóre ve vzájemných zápasech s týmy Pražské sedmy a Velké Moravy, se kterou o bod prohrála. Velká Morava skončila druhá, Pražská sedma třetí a postupující do čtvrtfinále doplnil Východní blok.

Nedělní čtvrtfinále byla poměrně jasnou záležitostí pro favority. Prague Devils A si poradili s Východním blokem, Žlutá zimnice porazila 3SB/Atruc, Terrible Monkeys zvítězili nad Pražskou sedmou a asi v nejzajímavějším čtvrtfinálovém zápase FUJ A nakonec porazili Velkou Moravu.

V prvním semifinále si Žlutá zimnice rychle vypracovala několikabodový náskok, který udržovala během zápasu a na konci jej ještě dokázala navýšit. Hlavní zbraní byla jejich zónová obrana, se kterou si Terrible Monkeys nedokázali poradit a Žlutá zimnice tak postoupila do finále naprosto zaslouženě po výsledku 14:7.

Druhé semifinále už tak jednoznačné nebylo. Prague Devils sice začali utkání výborně a vypracovali si až tříbodový náskok, ale v druhé polovině se tým FUJ zvednul a dokázal náskok stáhnout. K úplnému obratu to ale nestačilo. Z postupu do finále se radovali Prague Devils, kteří utkání vyhráli těsně 11:10.

Další příležitost v zápase o bronz si už FUJ utéct nenechali. Do zápasu proti Terrible Monkeys sice nenastoupili nejlépe. Ztrátou dvou útoků pustili soupeře do vedení 2:0. Skóre ale dokázali rychle otočit ve svůj prospěch a po zbytek zápasu si udržovat náskok těsnou obranou, která nutila soupeře k chybám a FUJ zajistila konečné třetí místo.

Finále přineslo dramatickou bitvu, ve které rozhodoval až poslední bod. Žlutá zimnice si na začátku vytvořila mírný náskok, který udržovala relativně bez problémů do poloviny utkání. Prague Devils se ale poté nadechli k obratu. Náskok postupně vymazali a měli dokonce šanci jít do vedení, ale svůj útok nedotáhli a naopak z protiútoku Žlutá zimnice skórovala. Byl to zlomový moment utkání. Žlutá zimnice už si nenechala vzít žádný útok a zápas dotáhla do vítězného konce. Navázala tak na vítězství z halové sezóny.

Cenu Spirit of the Game si odvezli Terrible Monkeys.

Pořadí:

1. Žlutá Zimnice

2. Prague Devils A

3. FUJ A

4. Terrible Monkeys

5. Velká Morava

6. Pražská 7

7. Východní blok

8. 3SB/Atruc

9. PeaceEgg

10. Prague Devils B

11. FUJ B

Spirit of the game: Terrible Monkeys

Reklama