Hlavní obsah

Jihočeská gymnázia ovládla finálový turnaj zimní části Středoškolské ligy v ultimate frisbee

Petr Kotěšovec

Po dvou předvánočních kvalifikačních turnajích, ze kterých postoupily do finálového turnaje vždy čtyři nejlepší týmy, se v úterý uskutečnil v Praze finálový turnaj zimní části Středoškolské ligy v ultimate frisbee. Turnaj nabídl mnoho vyrovnaných zápasů, ve kterých často rozhodoval pouhý bod, a titul si nakonec odneslo českobudějovické gymnázium Jírovcova, které ve finále porazilo gymnázium z Třeboně.

Foto: Petr Kotěšovec

Českobudějovické gymnázium Jírovcova ovládlo další turnaj Středoškolské ligy v ultimate frisbee. Kdo je zastaví?

Článek
Fotogalerie

Osm nejlepších týmů z kvalifikačních turnajů bylo rozděleno do dvou skupin po čtyřech, kde se týmy utkaly každý s každým. První dva postupovaly do semifinále, druhé dva do bojů o páté až osmé místo.

První skupině dominovalo českobudějovické gymnázium Jírovcova, které si poradilo postupně s gymnáziem z Hradce Králové, další školou z Českých Budějovic, Česko-anglickým gymnáziem, a nakonec poměrně hladce i s dalším favoritem turnaje, gymnáziem Nad Alejí z Prahy. Pražské gymnázium nakonec vybojovalo druhé postupové místo na úkor hradeckého gymnázia, které porazilo o pouhý bod.

Ve druhé skupině si podobně suverénně jako gymnázium Jírovcova počínalo třeboňské gymnázium, které vyhrálo všechny tři zápasy. Druhé místo a postup do semifinále vybojovalo Lepařovo gymnázium z Jičína. Třetí místo ukořistilo gymnázium ze Žďáru nad Sázavou po výhře nad studenty z náchodského Jiráskova gymnázia.

V bojích o páté až osmé místo se potom nejvíce dařilo právě žďárskému gymnáziu, které nejprve porazilo Česko-anglické gymnázium a poté o bod náchodské gymnázium.

První semifinále se stalo jasnou záležitostí, když gymnázium Jírovcova jasně přehrálo jičínské gymnázium v poměru 8:2. Druhé semifinále bylo mnohem napínavější a po těsném výsledku 7:6 se z vítězství radovali studenti z Třeboně. Pražskému týmu zbyl boj o třetí místo, které se mu ve vyrovnaném zápase nakonec podařilo získat. Jičínské gymnázium tak skončilo čtvrté.

Jihočeské finále začalo rychlým nástupem českobudějovických gymnazistů, kteří se ujali vedení 3:0. Třeboň se ale nevzdala a změnou obrany donutila soupeře k chybám, čímž nejen srovnala skóre, ale rovnou se dostala do vedení 4:3. Poté měl tým z Třeboně několik příležitostí skóre navýšit, ale své šance nevyužil, což se mu nakonec stalo osudným, protože českobudějovické gymnázium poslední bod získalo na svou stranu. Celý zápas skončil výsledkem 6:5 a titul ze zimní části Středoškolské ligy 2010/2011 tak míří do Českých Budějovic.

Cenu Spirit of the Game získalo Jiráskovo gymnázium z Náchoda. Středoškolská liga bude dál pokračovat venkovní částí. Na konci dubna proběhne kvalifikace a v červnu potom finálový turnaj. Jihočeské školy budou opět favoritem.

Výsledky: 1. Gymnázium Jírovcova, České Budějovice 2. Gymnázium Třeboň 3. Gymnázium Nad Alejí, Praha 4. Lepařovo gymnázium, Jičín 5. Gymnázium Žďár nad Sázavou 6. Jiráskovo gymnázium, Náchod 7. Gymnázium Boženy Němcové, Hradec Králové 8. Česko-anglické gymnázium, České Budějovice Spirit of the Game: Jiráskovo gymnázium Náchod

Reklama