Hlavní obsah

Je mu 14 let a soupeří s Woodsem! Mladý golfista se na Masters zapsal do dějin

Augusta

Čtrnáctiletý čínský golfista Kuan Tchien-lang přepisuje historii. Dostal se totiž do finálových kol na Masters. Stal se tak nejmladším hráčem v historii, který prošel cutem na turnaji kategorie major i na americkém okruhu PGA Tour.

Foto: Darron Cummings, ČTK/AP

14letý čínský golfista Kuan Tchien-lang (vpravo) v rozmluvě s Tigerem Woodsem.

Článek

Po dvou kolech figuruje nejmladší účastník Masters všech dob na děleném 55. místě přesto, že v pátek dostal na 17. jamce trestnou ránu za pomalou hru. „Beru to. Mají na to právo," komentoval verdikt rozhodčích čínský amatér, jenž si dával na čas kvůli zrádnému větru.

Přitom hráči, kteří s ním šli druhé kolo, se chlapce zastávali. „Hřiště je těžké, počasí se měnilo a každý si ránu pořádně rozmyslí," uvedl zkušený Američan Ben Crenshaw, dvojnásobný šampion Masters. „Neměl jsem dojem, že by byl tak pomalý," řekl Ital Matteo Manassero.

Právě držitel tří titulů z European Tour Manassero byl dosud nejmladším hráčem, kterému se povedlo projít cutem na majoru. Když to dokázal v roce 2009 na British Open, bylo mu 16 let, dva měsíce a 29 dní. Rekord držel i na Masters z roku 2010, kdy mu bylo 16 let, 11 měsíců a 21 dní.

Překonal letitý rekord

Kuan Tchien-lang se dostal do víkendového finále ve věku 14 let, pět měsíců a 18 dní. Překonal tím i rekord PGA Tour Kanaďana Boba Panasika, kterému v roce 1957 na Canadian Open bylo 15 let, osm měsíců a 20 dní.

„Je to úžasná zkušenost. Ohromně si celý ten týden užívám a myslím, že zatím odvádím dobrou práci," řekl Kuan Tchien-lang, který se na Masters kvalifikoval díky loňskému vítězství na asijsko-pacifickém šampionátu amatérů v Thajsku.

Po dvou kolech má Kuan Tchien-lang bilanci čtyři rány nad par stejně jako obhájce prvenství Američan Bubba Watson. Na vedoucího Australana Jasona Daye ztrácejí deset úderů.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články