Hlavní obsah

Golfista Mickelson útočil na rekordní kolo, vede British Open

Ayrshire

Golfista Phil Mickelson vede po prvním kole British Open. Američan zahrál na hřišti Royal Troon perfektních osmnáct jamek, dostal se na osm ran pod par a jen milimetry ho dělily od rekordního zápisu 62 ran, což se na turnaji kategorie major dosud nikomu nepodařilo zahrát.

Foto: Craig Brough, Reuters

Phil Mickelson na letošním British Open.

Článek

Pětinásobný vítěz majoru Mickelson, který ovládl British Open před třemi lety na hřišti Muirfield, měl šest birdie po čtrnácti jamkách. Dokázal využít příznivých podmínek bez nepříjemného větru a další dvě birdie přidal na šestnáctce a sedmnáctce.

Na osmnáctku přišel šestačtyřicetiletý hráč přezdívaný Lefty (Levák) s vědomím, že birdie bude znamenat rekord. Druhou ranou si na čtyřparu nadějně přihrál na green, po patu pak míček roloval do jamky, ale nakonec se k překvapení všech jen lehce otočil po hraně a zůstal stát. Mickelson se chytil za hlavu a usmál se.

"Já vím, já vím," říkal cestou z hřiště, že moc dobře věděl, jak byl blízko rekordu. "Už jsem ho tam viděl, ale najednou byl mimo. Neskutečné. Mířil jsem přesně na střed, udal míčku dobrou rychlost a nechápu, co se stalo. Odehrál jsem jedno ze svých nejlepších kol v životě, ale mám chuť se rozbrečet," řekl.

Mickelson vytvořil alespoň nejlepší kolo na hřišti Royal Troon a na 63 ran v jednom kole na majoru zahrál jako teprve osmadvacátý v historii.

Prvnímu kolu British Open zatím dominují Američané. Za Mickelsonem je o tři rány zpět Patrick Reed a s ním Němec Martin Kaymer. Na děleném pátém místě je dalších šest Američanů včetně obhájce titulu Zacha Johnsona a také Dán Soren Kjelstad a Angličan Andy Sullivan. Všichni mají -4.

Z favoritů je Severní Ir Rory McIlroy se skóre -2 na děleném 22. místě, Američan Jordan Spieth došel v paru a je na 51. pozici. První hráč světa Jason Day zahrál +2 a v pátek bude bojovat o cut a postup do víkendových finálových kol.

British Open, golfový turnaj kategorie major ve skotském Ayrshire (dotace 9,3 miliónu dolarů, par 71) - 1. kolo:
1. Mickelson 63 ran
2. Reed (oba USA) a Kaymer (Něm.) oba 66
4. Thomas, Stricker, Horschel, Finau, Z. Johnson, Bradley (všichni USA), Kjeldsen (Dán.) a Sullivan (Angl.) všichni 67

Reklama