Hlavní obsah

Golfistka Spilková slaví životní úspěch! Soupeřky jí k triumfu přichystaly sprchu

Aktualizováno

Golfistka Klára Spilková vyhrála turnaj Ladies European Tour v Rabatu a v Maroku dosáhla hned na úvod sezóny životního úspěchu. Dosavadním nejlepším umístěním dvaadvacetileté české profesionálky na LET bylo čtvrté místo z předloňského Scottish Open.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Klára Spilková vyhrála turnaj v RabatuVideo: sntv

 
Článek

Spilková, jež po nevydařeném loňském roce vstoupila do nové sezóny s obměněným týmem, zahrála na hřišti Dar As-salám v marocké metropoli osm ran pod par. O jeden úder svěřenkyně trenéra Lukáše Martince porazila Norku Suzann Pettersenovou, třetí byla s odstupem další rány Angličanka Annabel Dimmocková.

"Je to skvělé. Ale neprožívám teď žádné emoce, jsem hodně uvolněná. Možná to přijde zítra," uvedla Spilková, jež se bezprostředně po triumfu na turnaji s dotací 450 000 eur dočkala od soupeřek vodní sprchy z plastových lahví.

Za vítězství získala z celkové dotace 450 000 eur šek na 67 500 a dostala se do čela letošního finančního žebříčku LET. Za celý minulý rok přitom vydělala Spilková na prize money 27 147 eur a hrací kartu uhájila až na posledním turnaji sezóny.

Největší problém je vlastní ego

"Dala jsem si téměř dvouměsíční pauzu, abych pracovala především na sobě. Ani jsem moc nehrála golf. Snažila jsem se správně naladit svou psychiku a podařilo se to," vysvětlovala Spilková svůj posun. "Nyní se cítím mnohem lépe než loni. Největší problém je vždycky vlastní ego."

Loňská olympionička Spilková se na Lalla Meryem Cupu držela v popředí od úvodního kola, kdy byla druhá. Do nedělního finále vstupovala z šestého místa s odstupem čtyř ran za vedoucí Pettersenovou.

V rozhodujícím čtvrtém kole se Spilková vybičovala ke svému nejlepšímu výkonu na turnaji. Zahrála šest birdie, ani jedno bogey a kolo zakončila jako průběžně vedoucí hráčka. Pak už jen čekala, jak se bude na závěrečných jamkách dařit soupeřkám. "Meditovala jsem a snažila se zůstat v klidu," popsala Spilková závěrečné desítky minut, kdy už neměla věci ve svých rukou.

Pozici české golfistky nejvíce ohrožovala bývalá světová dvojka Pettersenová, jež se díky birdie na jamce číslo 17 přiblížila Spilkové na rozdíl jedné rány. Na poslední jamce pak měla vítězka dvou turnajů kategorie major šanci na další birdie, kterým by si vynutila rozstřel o vítězství, ale pětimetrový pat neproměnila a Spilková mohla začít slavit životní úspěch.

Toho se dočkala symbolicky na turnaji, na němž v roce 2011 jako šestnáctiletá debutovala na tour. Tehdy se Lalla Meryem Cup hrál v Agadiru a jeho vítězkou se stala Slovenka Zuzana Kamasová, mentorka a kamarádka Spilkové, jež jí později dělala caddie. "Když jsem šla na osmnáctou jamku, na Zuzanu jsem myslela. Dnes jí musím zavolat," řekla Spilková.

Golfový turnaj žen Lalla Meryem Cup série Ladies European Tour v Rabatu (par 72, dotace 450 000 eur):
1. Spilková (ČR) 280 (69+74+71+66)
2. Pettersenová (Nor.) 281 (69+71+70+71)
3. Dimmocková 282 (70+69+73+70)
4. Hallová 284 (71+71+76+66)
4. Johnsonová (všechny Angl.) 284 (70+71+72+71)
6. Lampertová (Něm.) 285 (71+73+71+70)

Reklama

Související témata: