Hlavní obsah

Golfista Fowler rozehrál nejlépe US Open a po 1. kole vede

Aktualizováno

Golfista Rickie Fowler zkrotil obávané hřiště Erin Hills a po prvním kole vede US Open. Američan neudělal úvodní den ani jednu chybu, po sedmi birdie má skóre -7 a útočí na první titul z majoru.

Foto: Rob Schumacher, Reuters

Americký golfista Rickie Fowler zahájil nejlépe US Open.

Článek

Na náročném linksovém hřišti získal Fowler náskok rány před Angličanem Paulem Caseyem a krajanem Xanderem Schauffelem, oba zahráli 66 ran.

Fowler rozehrál turnaj z jamky číslo deset a jeho sedm ran pod par je vyrovnáním rekordu úvodního dne US Open. "Moc kol bez stresu na US Open si nezahrajete. Je hezké být součástí historie, ale nejraději bych, aby si mě lidi pamatovali díky tomu, co dokážu v neděli," řekl devátý hráč světa a druhý muž US Open 2014.

Hřiště na US Open většinou bývají k hráčům nepřátelská, ale úvodní den byly jamky na Erin Hills, nejdelším hřišti na US Open (přes sedm kilometrů), relativně přívětivé. Ze 156 hráčů celkem 44 golfistů prolomilo par, což je nejvíc v historii.

Ne každý ale odcházel s úsměvem na rtech a nepovedlo se to několika favoritům. První hráč žebříčku a obhájce titulu Dustin Johnson zahrál +3 a Severní Ir Rory McIlroy, který před turnajem říkal, že kdo netrefí fairway, měl by balit kufry, možná brzy pojede domů. Často se dostával do vysoké trávy a zapsal dokonce šest nad par.

Mickelson dal přednost dceři

"Nejde tady hrát, pokud nejste v dobrých pozicích, a to jsem nebyl. Zaplatil jsem za nepřesnost. Nejdřív jsem byl moc vlevo, korigoval to a dostával se moc doprava," řekl po svém kole McIlroy, vítěz US Open 2011 a celkem čtyř majorů.

Bojovat o cut bude druhý den i Australan Jason Day, který je na tom i kvůli dvojici triple bogey ještě o ránu hůře než McIlroy. "Hrál jsem špatně," řekl Day. Nejistý postup do víkendových kol mají z favoritů například Japonec Hideki Macujama (74 ran), Američané Jordan Spieth (73) a Bubba Watson (75) nebo Švéd Henrik Stenson (74).

Mezi startujícími nakonec chybí Phil Mickelson. Pětinásobný vítěz majoru, jenž byl už šestkrát druhý na US Open, se odhlásil kvůli slavnosti své dcery na závěr středoškolského studia. Jeho neúčast znamená, že poprvé po 23 letech chybí na turnaji major jeden z dvojice Mickelson - Tiger Woods. Bývalý král golfu Woods se po čtvrté operaci zad stále zotavuje a není jasné, kdy se vrátí do hry.

US Open, golfový turnaj kategorie major v Erinu (dotace 12 miliónů dolarů, par 72) - po 1. kole:
1. Fowler 65
2. Schauffele (oba USA) a Casey oba 66
4. Fleetwood (oba Angl.), Harman a Koepka všichni 67
7. Reed, Na (všichni USA), Leishman (Austr.), Hadwin (Kan.) všichni 68.

Reklama