Hlavní obsah

Češi smetli na fieldlakrosovém MS Mexiko 21:1

Česká reprezentace si hladce poradila s nováčkem turnaje a zvítězila rozdílem třídy.

Foto: Petr Tahal

Mistrovství světa ve fieldlakrosu, Austrálie–Anglie

Článek
Fotogalerie

Mexiko – Česká republika 1:21 (1:4, 0:6, 0:6, 0:5)

Ve vytrvalém dešti nastoupila česká reprezentace proti outsiderovi červené skupiny, Mexiku. Už ve třetí minutě skóroval Brian Hubschmann, posila českého týmu ze zámoří. Nicméně stejně jako včera proti Itálii byl rozjezd pomalejší a tým se hledal. Ve dvanácté minutě Mexičané vyrovnali, ale ukázalo se, že to je z jejich strany všechno. V patnácté minutě nahodil Petr Poupě český brankostroj, který vytrvale pracoval až do konce zápasu. Češi pak mohli pojmout závěrečnou čtvrtinu jako tréninkovou.

O jednoznačném průběhu zápasu svědčí i statistiky střel – zatímco mexický brankář si připsal 27 zásahů, na českou bránu směřovaly za celý zápas jen čtyři střely. Nejvíce bodů za góly zaznamenali Emil Moravec a Ondřej Sochna – po čtyřech. Třikrát skórovali Petr Poupě a Jonathan Munk, po dvou gólech dali Tomáš Beran a Brian Hubschman. Jednou se strefili Dominik Pešek, Jakub Nosek a Pavel Došlý.

V zápase nehráli Jakub Nováček a Chet Koneczny, kteří si hojili zranění z pátku, aby byli v pořádku na nedělní klíčový zápas o první místo ve skupině proti Švédsku.

Švédové dnes porazili Itálii 16:3 a v průběžném pořadí skupiny jsou za Českou republikou druzí jen o rozdíl tří gólů ve skóre. I to nasvědčuje, že zítřejší zápas bude vyrovnaný.

Sobota přinesla velmi zajímavé zápasy v elitní skupině. Němci dlouho odolávali favorizovaným Japoncům, ale nakonec podlehli 9:15. V nejočekávanějším zápase dne proti sobě nastoupili poslední finalisté – USA a Kanada. Začátek zápasu patřil Američanům, Kanada ale ve druhé čtvrtině skóre otočila. V 56. minutě dokázali Američané srovnat na 6:6, kanadští obhájci titulu však znovu odskočili a nakonec uhájili těsné vítězství 10:9. Napínavý byl i zápas mezi Austrálií a domácí Anglií. Zámořský tým nakonec vyhrál 10:8.

Jako překvapivé je možné hodnotit výrazné vítězství nováčka turnaje Polska, které porazilo přece jen o něco zkušenější Dánsko 15:5. Irové potvrdili roli favorita oranžové skupiny a jasně porazili Slovensko 23:4. Slováky čeká zítra Jižní Korea a podle všech očekávání by měli vyhrát a získat druhé místo ve skupině.

Naděje týmu Irokézů, že by britské úřady zrevidovaly své rozhodnutí a umožnily týmu vstup do Británie na pasy vydané Irokézskou federací, pohasly. Tým, který čekal na rozhodnutí v New Yorku, už propásl dva zápasy a jeho účinkování v turnaji už je prakticky vyloučeno. Pro mistrovství je to velká ztráta nejen po sportovní stránce – Irokézové skončili na posledním MS čtvrtí –, ale hlavně z hlediska kulturního a historického. Lakros je původně irokézská hra a její kořeny sahají hluboko do předkolumbovské éry. Pro Irokéze to není pouhý sport, ale nedílná součást jejich kultury.

Irokézové odmítli možnost získat pro cestu do Británie pasy USA; irokézské pasy totiž považují za symbol své národní identity a svobody.

Reklama