Hlavní obsah

Češi budou po vítězstvím nad Novým Zélandem hrát o 13. místo

Ani tradiční rituál haka nepomohl týmu Nového Zélandu v zápase proti České republice na fieldlakrosovém mistrovství světa, a tak to budou naši hráči, kdo v pátek nastoupí do zápasu o celkové 13. místo. Novozélanďané skončí nejlépe patnáctí.

Foto: Petr Tahal

Mistrovství světa ve fieldlakrosu, Austrálie–Anglie

Článek
Fotogalerie

Během volného dne se podařilo načerpat sílu a vyhojit šrámy z neúspěšného zápasu se Švédskem. Český tým bohužel opustil první brankář Thommy Kralovenec, který se musel z rodinných důvodů vrátit domů, a do branky nastoupil matador Ladislav Čížek.

Do vedení šli už v první minutě „kiwi“, ale ve čtvrté minutě Jonathan Munk vyrovnal a pak český tým rozehrál svou kombinační hru. Do konce první čtvrtiny nastříleli Češi čtyři góly, brzy po přestávce přidali další dva, a vytvořili si tak uklidňující náskok. A možná, že až příliš uklidňující, protože v dalším průběhu hry mírně polevili a naopak Novozélanďané se dostali do hry. Zvýšený tlak při rozehrávce nutil Čechy chybovat, obrana povolila pár laciných gólů, v útoku přišlo několik spálených šancí, a tak druhá i třetí perioda skončily nerozhodně a Češi mohli být za náskok z první čtvrtiny rádi.

Ihned po poslední přestávce skóroval Dominik Pešek, pak přidali Novozélanďané dva góly, ale poslední slovo měl Ondřej Sochna, který góly v 74. a 77. minutě stanovil konečné skóre 13:8 pro český tým. Ondřejovi se zápas mimořádně vydařil a v zápase vstřelil celkem sedm gólů. Další přidali Jonathan Munk (2), Jakub Nováček, Chet Koneczny, Emil Moravec a Dominik Pešek.

Novozélanďané se utkají o 15. místo se Španělskem, na náš tým čeká v souboji o 13. místo reprezentace Polska. Češi si musí pohlídat polské krajánky, zejména Joshe Coveleského, který hraje v USA za Duke a na turnaji suverénně vede individuální statistiky. Tento úkol čeká zřejmě na  mladého kapitána české reprezentace, obránce Martina Hodaně, který bude muset na 193 cm vysokého a 95 kg vážícího útočníka vyzrát.

V semifinálových zápasech potvrdili svou roli oba favorité. Kanada porazila Austrálii 15:6, USA vyhrály nad Japonskem 20:5.

V pátek jsou na programu všechny zápasy o umístění od sedmého místa dále. O toto místo se střetnou Skoti s Nizozemci. Skoti nestačili v dnešním zápase na Anglii, Nizozemci podlehli Německu. Přemožitel českého týmu, Švédové poměrně překvapivě dokázali zdolat Wales a v zápase o 9. místo narazí na Irsko. Irové si celkem snadno poradili s Finskem, které se tím pádem utká s Walesem o 11. místo. Týmy už se v turnaji potkaly těsně po skončení základních skupin a ve vyrovnaném souboji vyhráli Walesani 9:7.

O 17. místo budou bojovat při svém debutu na MS Slováci. Ti porazili Itálii jasně 10:4 a v závěrečném zápase je čeká tým Bermud, který se v průběhu turnaje viditelně lepší. Větší šance se ale připisují Slovákům. Italové budou bojovat o 19. místo s Lotyšskem. Zbývající dvojice tvoří: o 21. místo Hongkong–Rakousko, o 23. místo Švýcarsko–Norsko, o 25. místo Jižní Korea–Dánsko, o 27. místo Argentina–Francie. Na 29. místě skončilo Mexiko.

Vyvrcholení turnaje přijde v sobotu. V 11 h našeho času se v zápase o 5. místo utkají domácí Angličané s Německem. V zápase o bronz nastoupí od 14 h Austrálie a Japonsko. Japonci v základní skupině Australany porazili a pokud se jim to podaří zopakovat, bude to pro zemi vycházejícího slunce historický úspěch. Na toto pořadí však vrhá stín neúčast týmu Irokézů, kteří se do Anglie nedostali kvůli administrativním problémům s pasy vydanými Irokézskou konfederací a kteří by do pořadí na medailových místech pravděpodobně výrazně promluvili.

Finále Kanada–USA bylo poměrně očekávané a jsme zvědavi, jestli se Američanům povede vyrvat zpět titul, o který je připravili Kanaďané před čtyřmi roky po dlouhých 26 letech americké nadvlády. Finále začíná v sobotu v 17 h středoevropského času.

Reklama