Hlavní obsah

VIDEO: Bauer začal v Liberci skvěle - na patnáctce vybojoval stříbro

LIBEREC

Skvělý start! Běžec na lyžích Lukáš Bauer v pátečním závodu na 15 kilometrů klasickou technikou s intervalovým startem prohrál jen s Estoncem Andrusem Veerpalem a získal tak vůbec první medaili z mistrovství světa. Český reprezentant, jehož v Liberci hnalo téměř 15 tisíc fanoušků, na své nejsilnější trati dlouho vedl, v závěrečné fázi ale ztratil a stejně jako na poslední olympiádě v Turíně skončil až za estonským veteránem.

Článek

Boj o medaile začal ve Vesci ještě před tím, než závodníci vyběhli na trať. Neustávající sněžení a teplota kolem nuly nadělaly starosti servismanům všech týmů. "Lukáš dostal lyže čtyři minuty před startem. Nakonec jsme zvolili variantu bez vosku, tzv. mikrokontakt," líčil spokojeně jeden z českých alchymistů Vít Fousek.

Když Bauer vyběhl na trať, nastala na stadiónu ve Vesci pekelná atmosféra. Špalíry bouřících diváků hnaly českého borce za medailí a Bauer od prvních mezičasů dával najevo, že se dokázal po vleklých zdravotních potížích potkat s formou. Lyže mu jely skvěle. Narozdíl třeba od Němce Teichmanna, který se v závodu vytrápil a skončil až na konci čtvrté desítky.

Lyžařské MS v Liberci on-line na Sport.cz:
On-line ze závodu na 15 km klasicky.

Bauer na mezičasech vymazával dosud vedoucího Veerpala, náskok na estonského soupeře se ale v druhé polovině závodu začal ztrácet. Ještě na dvanáctém kilometru vedl český závodník o sekundu, kilometr před cílem se náskok ztenčil na pouhé čtyři desetiny sekundy. Zbytek sil sebral Bauerovi závěrečný výjezd na stadión a cílovou pásku česká jednička proťala se ztrátou šesti sekund na Estonce. Bronzového Fina Heikkinena Bauer porazil o deset sekund.

"Poslední dva kilometry byly strašné. Všechny okruhy bolely, ale to třetí kolo bylo nejhorší," oddechoval v cíli Bauer. Závod mu sebral všechny síly, na tváři byla ale patrná obrovská radost. "Jsem strašně šťastný. Před závodem jsem byl ohromně nervózní, asi jako nikdy předtím. Na tiskovce na začátku týdne jsem říkal, že jsem v pohodě, ale vůbec jsem nebyl," přiznal vítěz loňského Světového poháru.

Veerpalu neměl tak dobrý začátek, od druhého okruhu ale začal tlačit na pilu. "Neodstartoval jsem nijak rychle, první okruh jsem si užil. Ve druhém a třetím kole jsem výrazně zrychlil. Závěrečné stoupání mi ale stejně sebralo všechny síly," uvedl vítězný Estonec. "Už ráno jsme cítil, že jsem přijel v dobré formě. Podmínky sice nestály za nic, ale na poslední chvíli jsme správně rozhodli vybrat lyže s mikrokontaktem," dodal osmatřicetiletý závodník.

Lukáš Bauer v cíli běhu na 15 kilometrů klasickyfoto: ČTK/Michal Kamaryt

Bauer se mohl spolehnout nejen na výborně připravené lyže, jako motor působila také bouřlivá atmosféra. "Servismanům a divákům patří obrovský dík. Bez nich bych to nedokázal. Řev fanoušků mi dal křídla, na prvních mezičasech jsem nechápal, přitom jsem jel úplně v klidu," dodal první český medailista v Liberci. Z dalších českých reprezentantů se umístil na 22. příčce Martin Jakš, třicátý skončil Jiří Magál.

Medaili Bauer dostane na krk na večerním ceremoniálu na libereckém náměstí Edvarda Beneše. Předávání cenných kovů začíná ve 20:00.

MS v klasickém lyžování - běh mužů na 15 km klasicky
1. Veerpalu (Est.) 38:54,4, 2. Bauer (ČR) -6,3, 3. Heikkinen (Fin.) -16,4, 4. Freeman (USA) -17,7, 5. Mae (Est.) -30,7, 6. Cologna (Švýc.) -33,7, 7. Rönning (Nor.) -41,2, 8. Olsson (Švéd.) -42,1, 9. Angerer (Něm.) -50,5, 10. Bajčičák (SR) -57,5, ...22. Jakš -1:30,3, 30. Magál (oba ČR) -2:06,6.

Reklama

Související témata: