Hlavní obsah

Diváci Němova podrželi, rozhodčí nikoliv

ATÉNY

Nevídané vášně, které vzplanuly při pondělním finále hrazdy, dostaly rozhodčí v závěru gymnastických soutěží provázených nebývalým počtem protestů do kolen. Výbuch nespokojenosti v hledišti vyvolalo ocenění výkonu miláčka diváků Alexeje Němova a takřka desetiminutový pískot publika donutil arbitry ke změně rozhodnutí. Přesto Němov skončil až pátý.

Článek

"Myslím, že to nebylo fér," řekl osmadvacetiletý showman, kterému jeho příznivci neřeknou jinak než Sexy Alexej. "Myslím, že jsem si zasloužil bronz. Udělal jsem jen malou chybu na konci, a to byla pro rozhodčí záminka, jak mě odepsat. Řekl bych, že všechno bylo rozhodnuto už předem," domnívá se čtyřnásobný olympijský vítěz.

Diváci vyvolali bouři v hledišti

Němov, který na předchozích olympiádách v Atlantě a v Sydney získal vždy po šesti medailích, v Aténách marně útočil na třináctý cenný kov. Na prestižním mužském nářadí, pro diváky nejatraktivnějším, předvedl natěšeným fanouškům šest výtečně provedených letových prvků a zaváhal jen při doskoku. Rozhodčí ale jeho výkon ohodnotili nízkou známkou 9,725 a odstartovali tak mohutné protesty.

Diváci pískali, bučeli a po vzoru antických gladiátorských soubojů ukazovali rozhodčím palec dolů. Američan Paul Hamm, kontroverzní vítěz víceboje, v nastalém zmatku ani nemohl nastoupit ke své sestavě.

"Nic takového jsem v celé své kariéře nezažil," okomentovalo nevídanou situaci dvojče Paula Hamma Morgan. "Bylo to úžasné být na ploše a cítit, jak diváci reagují. Němov předvedl skvělou sestavu a kousky, které fanoušci milují," ocenil soupeře.

Němov musel fanoušky uklidnit

Rozhodčí se nakonec po dlouhé poradě rozhodli známku upravit, ani 9,762 však ruskému gymnastovi k postupu z třetího místa, v té době posledního, nepomohlo. Fanoušci dál pískali a skandovali "Němov, Němov", dalších změn se ale nedočkali. Nakonec musel sám Němov vystoupit na plochu u hrazdy, kde stále čekal na zahájení své sestavy Paul Hamm, a hlediště uklidnit.

"Mávnul jsem na něho, ať jde ke mně nahoru a zkusí je zklidnit. Známe se celkem dobře, protože po minulé olympiádě jsme byli společně na tour," řekl Hamm. "Těší se velkému respektu a chápe, že potřebujeme na cvičení klid," dodal.

Dotčeni se cítili i Bulhaři

Sám Hamm stál minulý týden v centru jiného gymnastického skandálu. Zlato ve víceboji získal díky chybě rozhodčích, kteří špatně spočítali výchozí známku sestavy Korejce Jang Te-jong na bradlech; kvůli tomu dostal nižší hodnocení, než si zasloužil. Mezinárodní federace po protestu korejské výpravy pochybení arbitrů uznala a vyloučila je z olympiády, Hammovi však jeho historické zlato zatím zůstalo. Korejci se ale odvolali k Mezinárodní sportovní arbitráži CAS.

Okraden o zlato se cítí i Bulhar Jordan Jovčev, který skončil na kruzích o dvanáct tisícin stříbrný za domácím Dimosthenisem Tampakosem. Podle mnohých odborníků si přitom Řek za předvedený výkon medaili vůbec nezasloužil, lepší sestavy než on prý předvedlo hned několik gymnastů. Bulharsko proto také zvažuje odvolání k CAS, podobný názor má i bronzový Yuri Chechi z Itálie.

Reklama