Hlavní obsah

Zlatá jízda Ledecké? Tentokrát ne, ale aspoň nějaká útěcha

Lake Louise
Aktualizováno

Ester Ledecká byla sedmadvacátá v superobřím slalomu v kanadském Lake Louise. Ve třetím představení v kanadském středisku česká závodnice zajela nejhorší výsledek, ač na programu byl superobří slalom, v němž v únoru v Koreji získala olympijské zlato.

Foto: Frank Gunn, ČTK/AP

Ester Ledecká na trati super-G v Lake Louise.

Článek

S číslem 26 zajela průběžně 21. čas, o šest příček pak propadla, ale útěchou jí může být, že zůstala v bodované třicítkce. Na první Mikaelu Shiffrinovou ztratila 2,11 s.

Američanka slavila v této disciplíně výhru vůbec poprvé a v 23 letech zkompletovala sbírku triumfů ve všech disciplínách. Druhá skončila se ztrátou 77 setin Norka Ragnhild Mowinckelová, třetí byla Němka Viktoria Rebensburgová.

Ledecká v Kanadě zaznamenala také 21. resp. 10. místo ve sjezdech v pátek a v sobotu. Dnes startovala s číslem 26, s kterým šokovala na olympijských hrách v Pchjongčchangu právě v super-G, ale tentokrát po dojetí do cíle nebyla v šoku jako v Koreji. Po dojezdu byla jednadvacátá a v té chvíli porazila jen tři soupeřky.

Početná skupinka fanoušků v cíli s nápisy "Ester" či "Ester, jsi naše jednička" přesto radostně skandovala jméno Češky.

Třiadvacetiletá Ledecká jela teprve druhý superobří slalom po olympijském triumfu. V březnovém finále SP ve švédském Aare, kde bude MS, kvůli bolavým zádům jízdu nedokončila. V této disciplíně byla v SP nejlépe dvakrát devatenáctá.

Ledecká v Lake Louise startovala po problémech s rukou, na které si před čtrnácti dny zlomila zápěstní kůstku na snowboardu a podstoupila ve Vailu operaci.

Shiffrinová, dříve jen slalomová královna, už vyhrála i obří slalom, sjezd, kombinaci a paralelní slalom. Dohromady má v seriálu už 46 vyhraných závodů.

Vyhrát všechny disciplíny (s výjimkou paralelní jízdy, která dříve v kalendáři SP nebyla), se jí podařilo jako sedmé lyžařce v historii. Podobnou všestrannost v minulosti prokázaly její krajanka Lindsey Vonnová, Slovinka Tina Mazeová, Rakušanka Petra Kronbergerová, Švédky Pernilla Wibergová s Anjou Pärsonovou a Chorvatka Janica Kosteličová.

"To je vážně neuvěřitelné a šílené," řekla Shiffrinová. "Snila jsem o tom, když jsem byla malá holka a začínala jezdit ve svěťáku. Jednoho dne jsem se chtěla dostat na takovou úroveň, že budu moci vyhrát všechno. Byl to jeden z velkých cílů, ale takový, o kterých si myslíte, že na ně nikdy nedosáhnete," přiznala lyžařka, jež debutovala ve Světovém poháru v březnu 2011 ve Špindlerově Mlýně ještě před 16. narozeninami.

V čele celkového pořadí SP má rodačka z Vailu náskok více než 230 bodů před Švýcarkou Michelle Gisinovou a zkraje zimy jasně naznačuje, že rázně vykročila za třetím velkým křišťálovým glóbem za sebou.

SP ve sjezdovém lyžování v Lake Louise (Kanada):
Ženy - super-G:
1. Shiffrinová (USA) 1:19,41
2. Mowinckelová (Nor.) -0,77
3. Rebensburgová (Něm.) -0,83
4. Siebenhoferová (Rak.) -0,84
5. Grenierová (Kan.) -0,88
6. Miradoliová (Fr.) -0,90
a Veithová (Rak.) -0,90
8. Gutová-Behramiová (Švýc.) -0,98
9. Venierová (Rak.) -1,00
10. Štuhecová (Slovin.) -1,07
...
27. Ledecká (ČR) -2,11
Průběžné pořadí SP (po 7 z 39 závodů):
1. Shiffrinová 489
2. Gisinová (Švýc.) 251
3. Schmidhoferová (Rak.) 224
4. Brignoneová (It.) 223
5. Mowinckelová 214
6. Vlhová (SR) 196
...
38. Ledecká 40
63. Capová (ČR) 12

Reklama