Hlavní obsah

Další lyžařská legenda se loučí. Ještě jednu medaili a pak usedne slavný Nor k televizi

Ještě jedna placka a konec! Tečku za parádní kariérou chce hvězdný Nor Aksel Lund Svindal udělat symbolicky. Na místě, kde začal sbírat zlaté úspěchy. Loučit se chce po únorovém světovém šampionátu v alpském lyžování ve švédském Aare. Pak bude se závoděním definitivně konec. „Je to správné rozhodnutí,“ tvrdí dvojnásobný olympijský vítěz.

Foto: Profimedia.cz

Aksel Lund Svindal.

Článek

Na svazích chtěli ještě chvíli mladší kolegy prohánět. Stále častější zranění jim to však nedovolí. S lyžováním tak brzy skončí dvě legendy, královna mezi ženami Lindsey Vonnová a hvězdný Aksel Lund Svindal. Zatímco Vonnová o svém odchodu do důchodu hovoří delší dobu, Svindal šokující novinku oznámil o víkendu během Světového poháru v Kitzbühelu.

Kvůli bolavému kolenu do závodů Svindal nenastoupil a vše směřuje jen k mistrovství světa, které startuje příští týden v Aare. Tady před dvanácti lety vybojoval norský lyžař své první dvě zlaté medaile ze světových šampionátů, když ovládl sjezd a obří slalom. Nyní by tady rád ukončil svou bohatou kariéru a nejlépe opět se zlatem na krku.

„Ze všeho nejdůležitější je pro mě postavit se na start v Aare s možností zvítězit. Tomu teď musím všechno podřídit," prohlásil Svindal s tím, že vynechá i Světový pohár o nadcházejícím víkendu v Garmisch-Partenkirchenu. „Připravím se na mistrovství světa a pak odejdu," uvedl na webu skiracing.com.

"Je to trochu divné, když ohlašuji konec. Přemýšlel jsem nad tím ale už délší dobu. Stále častěji se ozývají starší zranění a není jednoduché se vypořádat s extrémními podmínkami. I to urychlilo mé rozhodování,“ vysvětloval. „Cítím, že je to správné rozhodnutí. V určitém okamžiku přijde čas usednout na gauč a vychutnávat si závody jako televizní divák,“ uzavřel jeden z nejlepších lyžařů v historii.

Šestatřicetiletý Svindal se během své kariéry stal pětinásobným mistrem světa. V letech 2007 a 2009 získal velký křišťálový glóbus, když ovládl celkově Světový pohár. V roce 2010 na olympiádě ve Vancouveru vybojoval tři medaile, zlato v super-G, stříbro ve sjezdu a bronz v obřím slalomu, loni na olympijských hrách v Jižní Koreji vyhrál sjezd.

Reklama

Související témata: