Hlavní obsah

Snowboardkrosová fantazie. Samková je mistryní světa!

Solitude/Praha

Eva Samková se dočkala! Česká olympijská vítězka ve snowboardkrosu už je i mistryní světa. První cenný kov ze světového šampionátu získala v americkém Solitude, kde všem jízdám suverénně kralovala.

Foto: Tyler Tate, ČTK/AP

Zlatá Eva Samková (uprostřed), vlevo stříbrná Charlotte Bankesová z Británie, po levici české vítězky stojí bronzová Italka Michela Moioliová.

Článek

Pětadvacetiletá rodačka z Vrchlabí zkompletovala svoji zlatou sbírku. Je trojnásobnou juniorskou mistryní světa, vítězkou univerziády, celkovou královnou Světového poháru a v první řadě olympijskou vítězkou ze Soči 2014. Loni v Pchjongčchangu přidala bronz.

Svěřenkyně trenéra Marka Jelínka kralovala v Solitude čtvrteční kvalifikaci a v dnešních vyřazovacích jízdách soupeřkám vždy rychle odjela. "Bylo to relativně dominantní vítězství. Jsme moc šťastní. Moc děkuju všem, Evce, celému realizačnímu týmu i každému, kdo má na zlatu podíl," řekl kouč Samkové.

"V tréninku jsem se cítila v jízdách dost unavená a byla jsem z toho taková nesvá. Bála jsem se, ale najednou jsem se v závodních jízdách cítila úplně super. Bylo nádherně, bylo člověku teplo," pochvalovala si Samková.

Oproti olympiádě se jezdilo v trati po čtyřech, Samková ale žádné souboje nepřipustila. Ve čtvrtfinále jela po startu druhá, po prudkém sjezdu se před první klopenou zatáčkou dostala do čela a v klidu si dojela pro postup.

S tradičně nakresleným knírkem, tentokrát zlatým, měla proti sobě v semifinále největší sokyně - pětinásobnou mistryni světa Lindsey Jacobellisovou z USA a olympijskou vítězku z Pchjongčchangu Michelu Moioliovou. Samková byla znovu po startu druhá, ale vedoucí Jacobellisovou po skvěle zvládnutých 'velbloudích hrbech" předjela, do klopenky se zase vřítila v čele a první místo jistě udržela. "Ve čtvrtfinále a semifinále jsem pořád řešila něco na startu a techniku," řekla Samková.

Foto: Tyler Tate, ČTK/AP

Eva Samková na trati finálového závodu na MS v USA.

Ve finále se dostala na první pozici ještě rychleji než v předchozích rozjížďkách a už na konci sjezdu ukázala soupeřkám záda. Na Češku se snažila dotáhnout Britka Charlotte Bankesová, ale Samková si první místo pohlídala a už před cílem se radovala ze zlata. Pro bronz si dojela Moioliová.

"Ve finále jsem si věřila, že to vyjde. Snažila jsem se jet od začátku první a nedat holkám šanci. Čekala jsem, že mě dojedou, ale jela jsem na maximum celou dobu. Je to skvělý pocit. Celý tým makal skvěle, prkna jela a pocit je dobrý, když všechno klape. Jsem strašně ráda, že to takhle dopadlo," řekla Samková.

Na mistrovství světa startovala Samková popáté a dosud nejlépe zajela při premiéře v roce 2011, kdy byla v La Molině pátá. O dva roky později skončila sedmá, posléze šestá a předloni v Sierra Nevadě až dvanáctá.

Foto: Tyler Tate, ČTK/AP

Radost Evy Samkové v cíli finálového závodu na MS.

Po dvojnásobné světové šampionce Ester Ledecké (paralelní slalom a paralelní obří slalom) je Samková druhou českou zlatou medailistkou z MS na snowboardu.

Titul mezi muži získal domácí Mick Dierdorff. Stříbro získal Hanno Douschan z Rakouska a bronz vybojoval Ital Emanuel Perathoner.

MS v akrobatickém lyžování a snowboardingu v Park City (USA) - snowboardkros:
Muži:
1. Dierdorff (USA)
2. Douschan (Rak.)
3. Perathoner (It.)
4. Eguibar (Šp.)
5. Vedder (USA)
6. Brochu (Kan.),
...v kvalifikaci 39. Kubičík,
43. Žerava
44. Vintr
45. Koudelka (všichni ČR).
Ženy:
1. Samková (ČR)
2. Bankesová (Brit.)
3. Moioliová
4. Gallinaová (obě It.)
5. Jacobellisová (USA)
6. Bruttová (It.),
...v kvalifikaci 27. Hopjáková (ČR).

Reklama

Související témata: