Hlavní obsah

Italský lyžař Paris potvrdil formu a na MS vyhrál zlato v super-G

Aare

Superobří slalom na mistrovství světa v Aare vyhrál italský lyžař Dominik Paris a potvrdil skvělou formu v této sezoně. O stříbro se podělili Rakušan Vincent Kriechmayr a senzačně francouzský veterán Johan Clarey, jenž se stal v 38 letech nejstarším medailistou v historii sjezdařských šampionátů.

Foto: Anders Wiklund, ČTK/AP

Ital Dominik Paris na trati superobřího slalomu MS v Aare.

Článek

Devětadvacetiletý Paris si ve Švédsku dojel pro největší úspěch v kariéře. Na trať se vydal se startovním číslem tři a po stříbru ve sjezdu ze Schladmingu v roce 2013 získal druhou světovou medaili. V této sezoně Světového poháru byl na stupních vítězů šestkrát včetně zlatého double v Bormiu i triumfu v obávaném sjezdu v Kitzbühelu.

I když bývá úspěšnější ve sjezdu, dnešní technický superobří slalom mu vyšel dokonale. "Na mistrovství světa se musí jezdit nadoraz a to se mi odshora až dolů docela podařilo," řekl vítěz 12 závodů ve Světovém poháru. V něm dosud ovládl deset sjezdů a dva superobří slalomy.

"Bylo to ale těžké, protože se měnilo světlo během závodu. Ve spodní pasáži jsem trochu ztratil, a když se počasí lepšilo, bál jsem se, že to nebude stačit," dodal Paris. Nikdo už ho však nepřekonal. Kriechmayr a Clarey za vítězným Italem zaostali o devět setin sekundy.

Daleko k medaili měli Norové včetně hvězdného Aksela Lunda Svindala, jenž se na šampionátu loučí s kariérou. Majitele malého glóbu Kjetila Jansruda zase limitovala zraněná ruka.

Trůn pro krále super-G byl volný, protože kanadský obhájce zlata Erik Guay už nezávodí. Olympijský vítěz z Pchjongčchangu Rakušan Matthias Mayer doplatil na příliš dlouhý skok a závod nedokončil.

Stejně skončili po chybách mistr republiky Ondřej Berndt a Jan Zabystřan, nejlepším z kvarteta Čechů byl nejméně zkušený Tomáš Klinský. Dvacetiletý lyžař při své premiéře na MS obsadil 39. místo.

Mistrovství světa ve sjezdovém lyžování v Aare (Švédsko):
Muži - super-G:
1. Paris (It.) 1:24,20
2. Kriechmayr (Rak.) a Clarey (Fr.) oba -0,09
4. Innerhofer (It.) -0,35
5. Théaux (Fr.) -0,37
6. Ferstl (Něm.) -0,39
7. Roger (Fr.) -0,41
8. Sejersted (Nor.), Nyman (USA) a Casse (It.) všichni -0,50,
...39. Klinský -4,39,
41. Krýzl -5,02,
Berndt a Zabystřan (všichni ČR) nedokončili.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Nečas pomohl Carolině k výhře

Český hokejista Martin Nečas se podílel asistencí na výhře Caroliny na ledě New Yorku Islanders 3:2. Hurricanes tak už vedou sérii prvního kola play off NHL už 3:0.
NačítámNačíst další články