Hlavní obsah

Debut v obávaném Wengenu, teď premiéra na MS. Benjamínek byl nejlepší z Čechů!

Aare

Čtrnáct dnů, které mu změnily kariéru. V lednu zažil křest ohněm, ve Světovém poháru debutoval nejdelším sjezdem ve švýcarském Wengenu. Ve středu absolvoval Tomáš Klinský premiéru na mistrovství světa. Dvacetiletý benjamínek v super-G obstál, byl nejlepší z českého kvarteta lyžařů (39. místo).

Foto: Robert Neumann, Právo

Tomáš Klinský na MS v Aare.

Článek

„Hrozně moc jsem si jízdu užil. Ze začátku jsem měl trochu strach, viditelnost nebyla ideální. Jsem rád, že jsem kopec sjel, že jsem dorazil do cíle. A těším se na další závody," soukal ze sebe šťastný Klinský.

Věděl, o čem mluví, neboť před dvěma lety v Aare na juniorském světovém šampionátu nedojel ani jeden ze čtyř závodů. Mezi dospělými byl však hned napoprvé úspěšný. „Sjezdovka v Aare je hodně tvrdá, některé pasáže s lyžemi hážou, oblouky byly divoké. Ale dostal jsme informace od kluků, kteří jeli přede mnou. Věděl jsem, kde si mám dát pozor," uvedl Klinský.

Jeho jméno se mezi sjezdařskou elitou objevilo poprvé letos 19. ledna, kdy se postavil na start obávaného sjezdu ve Wengenu. Závod sice nedojel, nabyl však spoustu zkušeností. „Přemýšleli jsme, kde svěťák začít. Využil jsem toho, že ve Wengenu byl Ondra Berndt s Honzou Zabystřanem, vytvořili jsme tým. Doufám, že se tam někdy vrátím a zajedu hezký výsledek," zasnil se Klinský.

Pochází ze sportovní rodiny. Otec Tomáš je nejlepším českým skibobistou v historii, v roce 1986 jako jediný Čech vyhrál Světový pohár. Matka Romana (za svobodna Stejskalová) byla lyžařskou juniorskou reprezentantkou.

„Rodiče mě k lyžím přivedli, už jsme u nich zůstal," podotkl Klinský, který jezdí za TJ Sokol Deštné v Orlických horách. Při lyžování studuje v Praze ČVUT. Techniku a technologie v dopravě a spojích na dopravní fakultě. „Takže nemám nouzi o zábavu," zasmál se 20letý talent.

Dřív se věnoval také slalomu, nyní už se specializuje na rychlostní disciplíny. Super obří slalom a sjezd. „Miluju tu rychlost. Je fajn, když jedu, je klid a slyším jen vzduch. Když máte krásnou sjezdovku, uděláte pár dlouhých rychlých oblouků a jste dole. Nádhera," říká Klinský, kterého na šampionátu v Aare čeká ještě kombinace a sjezd.

Reklama

Související témata: