Hlavní obsah

Z pastvin pro titul. Hvězdný lyžař se dostal ze slepé uličky a na mistrovství světa slaví své první zlato

Aare/Praha

Na start středečního super-G se postavil Dominik Paris už jako třetí. V cíli byl na průběžném prvním místě a byly to pro něj pořádné nervy. Bude jeho čas stačit na zlato z mistrovství světa v alpském lyžování, nebo někdo zajede rychleji? Nezajel a devětadvacetiletý Ital mohl ve švédském Aare slavit svůj první titul v kariéře.

Foto: Gabriele Facciotti, ČTK/AP

Ital Dominik Paris pózuje se zlatou medailí ze super-G na MS v Aare.

Článek

Dominika Parise přivedl k lyžování jeho otec, který byl instruktorem. Už ve třech a půl letech malému Dominikovi nasadil lyže na nohy a vyrazili spolu na svah. „Byl jsem nadšený od prvního dne, chtěl jsem stále lyžovat,“ vzpomíná na své začátky Paris na svých oficiálních webových stránkách.

V šesti letech se zúčastnil prvního závodu. Od té doby měl jasno, bude lyžařem. Ve svých věkových kategoriích vyhrával, v patnácti letech byl přijat do regionálního týmu Jižního Tyrolska. Odbyl si premiéru v závodech Mezinárodní lyžařské federace FIS. Kvůli finanční náročnosti lyžování si začal přivydělávat.

Mezi šestnáctým a osmnáctým rokem v létě vypomáhal jako zedník, často chodil na diskotéky a na lyže už neměl tolik času. Bylo to vidět i na výsledcích. „Uvědomil jsem si, že se nacházím ve slepé uličce,“ přiznává italský lyžař, který se tehdy rozhodl opustit domov a vyrazil do Švýcarska.

Tady začal pást ovce a během času stráveného na pastvinách přemýšlel. „Byl to zlom. Vrátil jsem se s jasnou hlavou a chutí zase lyžovat,“ vypráví dál. Tvrdě dřel, dostal se do národního týmu a začal objíždět závody Evropského poháru. V sezoně 2008/2009 poprvé nakoukl i do Světového poháru.

V roce 2010 se nominoval poprvé na olympiádu. Svou první velkou medaili získal o tři roky později na mistrovství světa v alpském lyžování. Tehdy v rakouském Schladmingu vybojoval stříbro ve sjezdu. Na další cenný kov si ale musel počkat. Zatímco ve Světovém poháru byl často na stupních vítězů, na šampionátech a olympiádách mu medaile unikaly.

Dočkal se teď v Aare. Na start vyrazil s číslem tři a jeho jízda nebyla úplně ideální. Jeho čas však nikdo nedokázal překonat a Dominik Paris se stal poprvé v kariéře světovým šampionem. „Je to opravdu kouzelný rok,“ rozplýval se po závodě Paris. „Nebyl jsem si jistý, jestli jsem během závodu udělal dost.“

„Jel jsem na plný plyn, ale v závěru jsem udělal chybu a ztratil rychlost. Bylo to dlouhé čekání, jestli můj čas někdo překoná. Teď jsem šíleně šťastný,“ dodal Paris, který v letošní sezoně vyhrál super-G a sjezd v Bormiu, sjezd v Kitzbühelu a nyní je tak velkým favoritem i sobotního sjezdu.

Reklama