Hlavní obsah

Ondřej Bank: Ester si musí restartovat hlavu. Vypadá, že se to daří

Aare

Společně s bratrem Tomášem dobře vědí, co v Ester Ledecké je. Proto byli oba i přes její tři pády z poslední doby, nepovedený úterní super-G na mistrovství světa ve švédském Aare a následný nával negativních emocí, v klidu. Čtvrteční tréninková jízda v podání české lyžařky jim dala zapravdu.

Foto: Robert Neumann, Právo

Ondřej Bank nechybí po boku Ester Ledecké ani v Aare.

Článek

„Pondělní pád v tréninku jí rozhodil, Ester prostě super-G potřebovala sjet z kopce dolů, uvědomit si, že to nic není. Už ve středu jsme věděli, že je všechno na dobré cestě," říká trenér Ondřej Bank.

Před super-G vypadala situace nepříznivě, váš bratr Tomáš naznačoval, že jste neočekávali žádné zázraky. Sedí to?

Před super-G to bylo víceméně jasné. Bylo vidět, že se Ester bojí, že má respekt. Že ten den nebude závodit, že super-G budeme muset obětovat, aby se dostala do normálního režimu.

Co je potřeba, aby se dostala do normálního režimu?

Zažívá relativně novou situaci. Potřebuje klid, nezmatkovat. Musí si uvědomit, že doteď jezdila rychle a dobře. Občas se prostě dělají chyby, větší nebo menší. Přijdou i problémy, nějaké pády. Není na to zvyklá. Nechce padat, nechce vypadávat. Musí si prostě restartnout hlavu. Vypadá, že se nám to zatím daří.

Čtvrteční tréninková jízda tedy byla podle představ?

Jela přesně tak, jak jsme si řekli. Máme ještě v pátek kombinaci, rozzávodí se ještě víc. Před nedělním sjezdem je dost času. V některých pasážích jsme zatím nejeli nejlepší linii. Schválně, aby se zbytečně něco nepokazilo.

Jakou linii volíte? Chlapskou nebo ženskou?

Chlapskou, ale hodně řízlou ženským pojetím. Viděli jsme se nahoře s Janem Kučerou (pozn. - bývalý sjezdař), říkal mi: Jak se na to vůbec můžeš dívat?(směje se) Je to rozdíl, ale pro nás vlastně výhoda. Ester je totiž schopná chlapskou linii dát.

Už setřásla přílišný respekt, který měla po zranění a pádech?

Ano, ale musíme být pořád obezřetní. Aby se cítila jistěji a jistěji, pak je schopná jet dobře.

Návratů po pádech jste zažil hodně, radíte Ester, co s tím?

Myslím, že se to nedá vůbec srovnat. Ona spadla v Aare jednou, předtím dvakrát. Pro holky je to složitější. Ona se s tím vypořádala parádně. Jeden závod si holt musela střihnout v hodně opatrném režimu. Ona je ale fakt závoďák. Chce být rychlá, což jí pomáhá.

I přes problémy poslední doby, pořád je to pro vás práce snů, jak jste před časem prohlásil?

No jasně, zvlášť, když dojde k takovým věcem, že se něco nepovede. Osobně jsem byl rád, že super-G dojela, že neměla žádnou krizovku. Tyto situace jsou pro nás trenéry výzvou, zkusit něco udělat. Ona se ale Ester koučuje relativně jednoduše, protože je fakt dobrá. Když není v průseru, tak je to docela jednoduchý. Takže přišla konečně nějaká výzva.

Reklama

Související témata: