Hlavní obsah

Jízda v boulích skončila hrozivým pádem. Závodník letěl vzduchem několik metrů

Utah/Praha

Tvrdě dopadl a diváci trnuli hrůzou. Nakonec si dojel pro bronz! Japonský závodník Daiči Hara si z víkendového šampionátu akrobatů kromě bronzové medaile odvezl i jeden děsivý zážitek. Během semifinálové jízdy v boulích nabral jednadvacetiletý lyžař příliš vysokou rychlost před posledním skokem a doletěl o několik metrů dál, než měl. Po tvrdém karambolu nakonec odjel po svých a od diváků za to sklidil mohutný aplaus.

Foto: Profimedia.cz

Japonský závodník Daiči Hara nabral před posledním skokem příliš vysokou rychlost a jeho let skončil hrozivým pádem.

Článek

Japonský akrobat se na start semifinálové jízdy postavil proti domácímu Bradu Wilsonovi. Cestou dolů si počínal perfektně a vypadalo to, že si v klidu dojede pro finále. Diváci v americkém Deer Valley Resort byli nakonec svědky dramatičtějšího průběhu jízdy.

Tokijský rodák v dolní části trati lehce zaškobrtl o jednu z boulí. Drobná minela zapříčinila velké zrychlení před závěrečným skokem, Hara doslova vlétl na nájezd a stoupal vzhůru mnohem výš, než by sám chtěl. Poté, co otočil první salto vzad, bylo jasné, že aby nedopadl nekontrolovatelně mezi boule, bude muset dokončit další přemet.

Dvojitá salta jsou během závodů v boulích zakázaná. To dokazuje, v jak svízelné situaci se závodník ocitl. Dvojitá rotace kolem horizontální osy totiž automaticky znamenala prohranou jízdu. To bylo ale zřejmě to poslední, na co Hara během téměř 18 metrů dlouhého skoku myslel. Bronzový medailista z Olympiády v Pchjongčchangu si s velkým štěstím nepřivodil žádné zranění, dokonce se po pár minutách postavil na start malého finále a vyjel si třetí místo.

Reklama