Hlavní obsah

Nor Sundby vyhrál na MS klasickou patnáctku

Seefeld
Aktualizováno

Norský běžec na lyžích Martin Jonsrud Sundby se dočkal prvního individuálního titulu mistra světa. Trojnásobný vítěz Světového poháru dnes v rakouském Seefeldu triumfoval na trati 15 kilometrů klasickou technikou.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Vyčerpaný Nor Martin Johnsrud Sundby v cíli závodu na 15 km klasickou technikou.

Článek

Čtyřiatřicetiletý Jonsrud Sundby ve slunečném a teplém počasí stupňoval tempo a vyhrál o 2,9 vteřiny před Rusem Alexandrem Bessměrtnychem, který na mezičasech vedl od pátého kilometru. Bronzovou medaili vybojoval obhájce titulu Fin Iivo Niskanen.

Z českých reprezentantů skončil nejlépe Michal Novák, který obsadil 39. místo s odstupem 3:23,7 minuty.

Sundby byl dvakrát členem vítězné norské štafety na MS, ale v individuálních startech dosud sbíral jen druhá a třetí místa. Na patnáctce v Seefeldu se od začátku pohyboval ve špičce a v polovině trati na Bessměrtnycha ztrácel přes 18 vteřin.

Ve druhé části závodu ale pomalu z náskoku ruského lyžaře ukrajoval, dva kilometry před cílem už prohrával jen o vteřinu a půl. Měl výhodu, že jel až mezi posledními hvězdami, dokázal ještě zrychlit a zvítězit.

"Je to velmi emotivní," uvedl dojatý Sundby. "Uběhlo hodně času, než jsem to dokázal. Věděl jsem, že jedu na medaili, ale netušil, že na zlato. Dokázali jsme to dohromady se skvělým servisem a děkuji lidem, kteří mi věřili."

I mistr světa na klasické patnáctce z předloňského šampionátu v Lahti Niskanen dlouho figuroval pod stupni vítězů, ale v závěru vybojoval bronz.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu (Rakousko):
Běh:
Muži - 15 km klasicky:
1. Sundby (Nor.) 38:22,6
2. Bessměrtnych (Rus.) -2,9
3. Niskanen (Fin.) -20,4
4. Larkov (Rus.) -22,8
5. Tönseth (Nor.) -24,3
6. D. Cologna (Švýc.) -32,4
7. Röthe (Nor.) -33,9
8. Bolšunov (Rus.) a Musgrave (Brit.) oba -58,5
10. Iversen (Nor.) -1:00,5,
...39. M. Novák -3:23,7,
42. Rypl -3:36,2,
49. Fellner -3:59,4,
66. Knop (všichni ČR) -5:13,1.

Reklama