Hlavní obsah

Švédské lyžařky na MS překvapivě porazily norskou štafetu

Seefeld/Praha
Aktualizováno

Švédské běžkyně na lyžích jsou po 58 letech mistryněmi světa ve štafetě. Kvarteto Ebba Anderssonová, Frida Karlssonová, Charlotte Kallaová a Stina Nilssonová porazilo v rakouském Seefeldu o tři vteřiny favorizované Norky. České kvarteto skončilo jedenácté.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Švédky ovládly na MS závod štafetVideo: sntv

 
Článek

O triumfu Švédek rozhodla na třetím úseku Kallaová, která získala na Norky náskok skoro 19 vteřin. Nilssonová pak prokázala ve finiši své sprinterské kvality a udržela za sebou fenomenální Therese Johaugovou, která útočila v Seefeldu už na třetí titul. Bronz získaly Rusky.

Česká čtveřice Kateřina Razýmová, Petra Hynčicová, Petra Nováková a Sandra Schützová byla většinu závodu desátá a v konkurenci sedmnácti týmů skončila s odstupem skoro pěti minut na vítězky jedenáctá jako předloni v Lahti.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Švédská běžkyně na lyžích Stina Nilssonová se raduje z triumfu na MS ve štafetě poté, co ve spurtu porazila Therese Johaugovou.

V čele jela na prvním úseku pětice štafet Norsko, Rusko, Švédsko, Německo a Itálie. Jako první na úvod druhého úseku odpadly Italky. Na jeho konci Norka Östbergová a Švédka Karlssonová odjely Ruskám a Němkám a karty v boji o zlato byly rozdány.

V bruslení Kallaová ujela Jacobsenové v závěru třetího úseku a sprinterku Nilssonovou vyslala do poslední části s náskokem 18,8 vteřiny. Norská finišmanka Johaugová se vydala na stíhací jízdu, 2,5 kilometru před cílem ztrácela jen osm vteřin a Nilssonovou dojela v posledním náročném stoupání. Ujet už jí ale nestihla.

Rozhodlo se ve finiši

Nilssonová udržela první místo i v kopečku na stadionu a rozhodlo se ve finiši. V tom prokázala své kvality švédská olympijská vítězka v klasickém sprintu a v Seefeldu zlatá ze sprintu dvojic. Drobné Johaugové nedala v posledních metrech šanci a skončila v objetí kolegyň.

"Jsem tak pyšná! Nebyly jsme favoritkami a je to neuvěřitelné," radovala se Nilssonová. "V posledních sto metrech jsem cítila sílu."

Johaugová podle bývalé mistryně světa Kateřiny Neumannové komentující v České televizi nechtěla poslední úsek jet, raději by dala přednost třetímu. "Bylo to náročné, dohnala jsem ji (Nilssonovou), ale věděla, že je ve finiši rychlá. A opravdu byla. Prohrály jsme, ale udělala jsem maximum," řekla Johaugová.

Švédky se radovaly z výhry ve štafetě dosud jen v roce 1960, kdy se světový šampionát konal v rámci olympijských her ve Squaw Valley. Tehdy se ještě běhala štafeta ve třech. Na posledních čtyřech šampionátech skončily vždy druhé za Norkami.

Razýmová rozběhla českou štafetu v klasice desátým místem s odstupem 37 vteřin na čelo. Hynčicová jela chvilku ve skupině o 7. až 11. místo, ale nakonec předávala desátá a ztráta na nejlepší narostla na minutu a tři čtvrtě. V bruslení Nováková pozici nevylepšila, ani si nepohoršila. Schützová byla v cíli jedenáctá.

Sdruženář Riiber je poprvé mistrem světa, Portyk 28.

Už jistý vítěz Světového poháru v severské kombinaci Nor Jarl Magnus Riiber je poprvé mistrem světa. V rakouském Seefeldu vyšperkoval životní sezonu triumfem v závodu na středním můstku a v běhu na 10 km. Ve finiši skončil stříbrný domácí Bernhard Gruber, bronz vybojoval Japonec Akito Watabe.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Norský sdruženář Jarl Magnus Riiber slaví zlato na MS.

Čeští sdruženáři přišli o naději na boj o přední příčky už ve skoku a v běhu se Tomáš Portyk posunul na 28. místo. Další tři Češi se srovnali za sebou od 35. místa v pořadí Lukáš Daněk, Ondřej Pažout a Jan Vytrval.

Nor Jarl Magnus Riiber je poprvé mistrem světa

<a href="http://www.sntv.com/">sntv</a>

Riiber je prvním individuálním norským světovým šampionem po 17 letech. Naposled uspěl v Lahti 2001 Bjarte Engen Vik.

V kvalifikaci uspěli všichni čeští skokani

V kvalifikaci na páteční závod na středním můstku uspěla kompletní čtveřice českých skokanů na lyžích. Nejlepším z nich byl Viktor Polášek na 15. místě, Roman Koudelka skončil dvacátý, Čestmír Kožíšek byl 39. a Filip Sakala obsadil 48. příčku.

Polášek navázal na kvalifikaci na velkém můstku, ve které byl také z českých závodníků nejlepší. Dnes skočil 100 metrů a za obhájcem titulu Stefanem Kraftem z Rakouska zaostal o šest metrů. Koudelkovi naměřili 99 metrů, Kožíškovi 89,5, zatímco syn mistra světa v letech na lyžích Jaroslava Sakaly sice předvedl výkon 90,5 metru, ale získal o šest bodů méně.

Mistrovství světa v klasickém lyžování v Seefeldu (Rakousko):
Běh:
Ženy - štafeta 4x5 km:
1. Švédsko (Anderssonová, Karlssonová, Kallaová, Nilssonová) 55:21,0
2. Norsko (H. Wengová, Östbergová, Jacobsenová, Johaugová) -3,1
3. Rusko (Bělorukovová, Sedovová, Něchajevská, Něprjajevová) -2:03,8
4. Německo -2:46,3
5. USA -3:06,0
6. Finsko -3:47,7
7. Itálie -3:54,9
8. Francie -4:00,9
9. Slovinsko -4:21,2
10. Švýcarsko -4:30,9
11. ČR (Razýmová, Hynčicová, Nováková, Schützová) -4:53,0.
Severská kombinace:
Skok na středním můstku/běh na 10 km:
1. Riiber (Nor.) 25:01,3
2. Gruber (Rak.) -1,4
3. A. Watabe (Jap.) -4,6
4. Rehrl (Rak.) -29,8
5. Herola (Fin.) -36,4
6. Björnstad (Nor.) -41,4
7. Seidl (Rak.) -44,3
8. Rydzek (Něm.) -53,8
9. Graabak (Nor.) -1:10,5
10. Mutru (Fin.) -1:12,6
...28. Portyk -2:30,4
35. Daněk -3:21,4
36. Pažout
37. Vytrval (všichni ČR) oba -3:26,5

Reklama

Související témata: