Hlavní obsah

Rakouské úřady zadržely kvůli dopingu dalšího běžce na lyžích

Innsbruck

Rakouské úřady zadržely v souvislosti s vyšetřováním dopingové kauzy na mistrovství světa v Seefeldu dalšího běžce na lyžích. Podle médií se jedná o Johannese Dürra, což potvrdil jeho právník. Státní zastupitelství v Innsbrucku totožnost zadrženého neoznámilo.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Rakouští policajti na MS v Seefeldu.

Článek

Úřady uvedly, že podezření dalšího běžce na lyžích vyplynulo z vyšetřování v Německu, k němuž sám zadržený poskytl informace. "Tyto nové poznatky vedly k tomu, že byl muž dnes v poledne na příkaz státního zastupitelství zadržen," uvedlo státní zastupitelství. Do 48 hodin musí rozhodnout, zda ho propustí, nebo požádá o uvalení vazby.

"Jsem z toho sám překvapený," řekl německé agentuře SID Dürrův právní zástupce Michael Lehner. "V první řadě je potřeba říci, že toho Johannesi Dürrovi hodně dlužíme," poukázal na jeho roli při vyšetřování aktuální dopingové kauzy.

Dürr se sám postaral o dopingovou aféru při olympijských hrách v Soči v roce 2014. Z her byl tehdy vyloučen před závodem na 50 kilometrů s hromadným startem, v němž měl patřit mezi adepty na medaili. Předtím doběhl v Soči devátý ve skiatlonu. Pak odjel na deset dnů zpět do Rakouska, aby se připravil na závěrečný maraton, a během tréninku v Obertilliachu odevzdal pozitivní dopingový vzorek.

V současné kauze je Dürr korunním svědkem a svými výpověďmi pro film německé televize ARD "Touha po zlatu - pád do dopingové pasti" pomohl k rozbití dopingové sítě kolem erfurtského sportovního lékaře Marka Schmidta. Ten byl minulý týden zatčen v koordinované akci německé a rakouské policie, jež zadržela pět běžců na lyžích přímo v dějišti MS v Seefeldu.

Reklama