Hlavní obsah

Operace musí počkat! Česká lyžařka kvůli svátku přemůže i bolest

Havířov/Praha

Psal se rok 2011, když si Kateřina Pauláthová jako sedmnáctiletá dívenka vyjela ve Špindlerově Mlýně první body ve Světovém poháru. Při svém teprve třetím startu mezi elitou! „Neskutečný zážitek. Byla jsem z toho úplně mimo. I ta atmosféra, kdy lidi vydrželi fandit až do vysokých startovních čísel, zatímco třeba v Americe už tou dobou čekají jen tři lidi s americkou vlajkou. Opravdový svátek,“ vybavuje si své 28. místo v obřím slalomu.

Foto: Marco Trovati, ČTK/AP

Kateřina Pauláthová na mistrovství světa v Aare.

Článek

A Světový pohár na domácí trati ve Špindlerově Mlýně, kde v trénincích či závodech absolvovala stovky jízd, je pro ni takovým zážitkem, že přemůže i bolest kolene způsobenou prasklým meniskem. „Těším se na ten závod celou sezonu, pan doktor říkal, že se v koleni nemá co víc pokazit. Ale kdyby se jelo jinde, vykašlala bych se na to,“ má jasno.

„Modlím se, aby byl tvrdý sníh, na něm noha nebolí. Ale jak teď bylo všude deset stupňů, je to těžký. Když je noha na měkké sněhu v blbém úhlu, píchne tam jako by vám tam zabodli dýku. Ani ortéza nepomůže,“ líčí Pauláthová.

Koleno si poškodila při únorovém mistrovství světa ve švédském Aare. „Můžou za to moje super skoky. To myslím ironicky,“ ušklíbne se.

„Rychlostní disciplíny moc nejezdím, dopadala jsem na pravou nohu a se 65 kily ve stokilometrové rychlosti je ta síla šílená. Kolena dostávají zabrat, urvaný meniskus má každý druhý lyžař a je moje blbost, že neumím skákat,“ pokrčí rameny.

Dostál fandí na dálku

Ve Špindlerově Mlýně se představí v pátečním obřím slalomu. Držet palce bude rodačce z Havířova na místě celá rodina, jen partner Josef Dostál, trojnásobný olympijský medailista na kajaku, bude fandit ze soustředění v Americe.

Na operaci půjde Pauláthová zřejmě příští týden. „Uvidím, jak bude mít pan doktor Beznoska čas. Nemám moc kam spěchat, další závody nestihnu. Ale v dubnu už chci zase makat,“ ujišťuje.

Reklama