Hlavní obsah

Samkové naletěli na vtípek, ve Špindlu jí očekávali jako předjezdkyni! Černou bych ale nedala, smála se

Špindlerův Mlýn

Páteční dramatickou bitvu v obřím slalomu, v níž k radosti tisíců slovenských fanoušků triumfovala Petra Vlhová, sledovala ve Svatém Petru také Eva Samková. Olympijská vítězka a světová šampionka ve snowboardcrossu má k lyžím blízko, pochází z nedalekého Vrchlabí. Díky mystifikaci na sociální síti s nimi do Špindlerova Mlýna i málem dorazila.

Foto: Jan Kasl/Red Bull Content Pool.

Snowboardkrosařka Eva Samková.

Článek

„Byla jsem oslovena, abych udělala nějakou pozvánku na svěťák. Našla jsem svoji starou lyžařskou fotku a z legrace pod ní napsala, že budu ve Špindlu v roli předjezdkyně. Byla jsem překvapená, že se toho někdo chytil. Normálně to psali v novinách," popisovala s úsměvem Samková.

Původně si prý opravdu myslela, že si s sebou vezme lyže. S trenéry ale nakonec usoudili, že týden před závěrečným závodem Světového poháru, v němž Samkové půjde o celkové vítězství v sérii, by byla hloupost pokoušet osud. „Vím, že bych si určitě něco udělala. Nakonec jsem přišla po svých," podotkla 25letá snowboardkrosařka.

Sjezdovky od trenérů jinak zakázané nemá. Naposledy na nich stála tradičně o vánočních svátcích, které pravidelně tráví ve Vrchlabí. „Dostala jsem na tuto sezonu nové lyže. Těším se, až je vyzkouším," pravila Samková. Na černou sjezdovku ve Svatém Petru by si ovšem netroufla.

„Mamka mi sice říkala, že jsem černou tady ve Svaťáku sjela v pěti letech. Ale bůhvíjak. Prudké svahy nemusím. U nás snowboardkrosařů je trať příjemnější. I když se prkno rozjede, je to takové mírnější i měkčí," uvedla Samková, kterou uchvátila atmosféra během obřího slalomu. V cílovém prostoru bylo téměř 9 tisíc diváků, většina ze Slovenska.

„Když máme závody v Rakousku, taky tam jsou solidní kotle. Ale přece jen, alpské lyžování je známější, víc lidí obecně lyžuje. Věřím však, že kdybychom měli v Česku snowboardkrosový svěťák, že jich taky přijde tolik," myslí si Samková.

Česko hostilo závody ve Světovém poháru prakticky ve všech zimních sportech, na snowboardkrosový na domácí půdě však Samková zatím marně čeká. „Hrozně moc bych si to přála," zasnila se. „Na Dolní Moravě se jel letos Evropský pohár, myslím, že tam mohl být svěťák. Parametry trati nebyly od těch pro Světový pohár daleko. Doufám, že se jednou dočkám," věří Samková.

Reklama

Související témata: