Hlavní obsah

Senzační úspěch české královny! Ledecká dosáhla mety, které se dosud nikdo nepřiblížil

Snowboardistka Ester Ledecká získala v den svých čtyřiadvacátých narozenin velký křišťálový glóbus za triumf ve Světovém poháru. Prestižní seriál v paralelních disciplínách ovládla počtvrté v řadě, což se dosud nikomu nepodařilo. Ve finále sezony v německém Winterbergu udržela Ledecká první místo v celkovém hodnocení díky páté příčce v paralelním slalomu.

Foto: Ivana Roháčková

Ester Ledecká měla důvod k úsměvům

Článek
Fotogalerie

Olympijská vítězka v paralelním obřím slalomu a v lyžařském super-G přidala trofej k malému glóbu, který získala za paralelní obří slalom.

V této zimní sezoně je Ledecká třetí českou sportovkyní, která vyhrála Světový pohár. Minulý týden slavila druhý celkový triumf Eva Samková ve snowboardcrossu a předtím vybojovala již podvanácté celkové prvenství na dlouhých tratích rychlobruslařka Martina Sáblíková.

Foto: Ivana Roháčková

Ester Ledecká se svým týmem slaví další velký úspěch

"Mám z toho strašnou radost. Vynechala jsem tři závody, takže jsem ani nepočítala, že bych mohla o globus bojovat, ale nakonec se mi to povedlo," řekla Ledecká v nahrávce pro média agentury Sport Invest, která jezdkyni zastupuje. "Musím strašně poděkovat celému týmu, protože odvedli fantastickou práci," chválila.

Speciálně zmínila servismana a lyžařského trenéra Petra 'Olsena' Kouřila, který u Ledecké končí. "Děkuju mu za všechno, co pro mě udělal. Vždycky se mnou bude tak nějak stát na startu, ať se bude dít, co se bude dít," řekla Ledecká.

Ledecká zářila už v kvalifikaci

Ledecká vyhrála ve Winterbergu kvalifikaci, což se ukázalo jako rozhodující. Ve vyrovnaném osmifinále sice porazila Ukrajinku Annamari Dančovou o dvě setiny, ale ve čtvrtfinále o dvě setiny podlehla Švýcarce Patrizii Kummerové, která nakonec závěrečný závod sezony ovládla.

Právě díky prvnímu místu v kvalifikaci obsadila Ledecká v závodu páté místo, získala 450 bodů a celkově zvítězila o 280,3 bodu před poraženou finalistkou Němkou Selinou Jörgovou. Už v osmifinále skončily další pronásledovatelky Ledecké Rakušanka Sabine Schöffmannová a Švýcarka Julie Zoggová.

Foto: Ivana Roháčková

Ester Ledecká dosáhla svého triumfu v den svých 24. narozenin

Ledecká jako první ovládla paralelní disciplíny čtyřikrát v řadě. Třikrát po sobě uspěly dvě Švýcarky. V letech 2004 až 2006 kralovala Daniela Müliová a Kummerová nenašla přemožitelku v letech 2012 až 2014.

V této sezoně Ledecká vyhrála dva paralelní obří slalomy SP, celkově má na kontě 17 vítězných pohárových závodů a osamostatnila se na třetím místě mezi českými lyžaři a snowboardisty. Před ní jsou jen běžci na lyžích, o jedno vítězství zaostává za Lukášem Bauerem a o dvě za Kateřinou Neumannovou.

Pořadí paralelního slalomu vyhrála Zoggová o pouhých 20 bodů před Jörgovou. Králem paralelních disciplín mezi muži je poprvé Rus Andrej Sobolev.

SP ve snowboardingu ve Winterbergu (Německo) - paralelní slalom:
Muži:
1. Mathies (Rak.),
2. Baumeister (Něm.),
3. Košir (Slovin.).
Konečné pořadí slalomu (po 4 závodech):
1. Baumeister 2020 b.,
2. Sobolev (Rus.),
3. Caviezel (Švýc.) 1870.
Konečné pořadí SP (po 11 závodech):
1. Sobolev 4625,
2. Mastnak (Slovin.) 4116,
3. Fischnaller (It.) 3989,4,
...63. V. Brůžek (ČR) 49,2.
Ženy:
1. Kummerová (Švýc.),
2. Jörgová (Něm.),
3. Jennyová (Švýc.),
...5. Ledecká (ČR).
Konečné pořadí slalomu (po 4 závodech):
1. Zoggová (Švýc.) 2220,
2. Jörgová 2200,
3. Kummerová 2180,
...13. Ledecká 900.
Konečné pořadí SP (po 11 závodech):
1. Ledecká 5900,
2. Jörgová 5619,7,
3. Schöffmannová (Rak.) 5250,
...58. Žďárská (ČR) 37.

Reklama

Související témata: