Hlavní obsah

Nadopovaný Mühlegg byl vynalézavý, vzpomínal Ljungqvist

STOCKHOLM

Španělský běžec na lyžích Johann Mühlegg, který se v Salt Lake City 2002 stal aktérem jednoho z největších dopingových skandálů v olympijské historii, systematicky a vynalézavě unikal kontrolám.

Foto: www.segundosfuera.com

Johann Mühlegg

Článek

Šéf lékařské komise MOV Arne Ljungqvist na středečním antidopingovém semináři ve Stockholmu vzpomínal, jak se tehdy Mühlegg nerozpakoval třeba ulevit si do sněhu přímo před kontrolorem, jen aby se zbavil příliš koncentrované moči.

Mühleggova obrovská převaha se v Utahu projevila již na úvodní třicetikilometrové trati a trvala prakticky po celou dobu her. "Byl zcela nadlidský. Do kopců jen létal, všem utíkal, a já jsem byl přitom ve své nejlepší formě," řekl na semináři o německém rodákovi jeho švédský soupeř Per Elofsson. Dodal, že zatímco ostatní lyžaři ve výšce bezmála 2000 metrů nad mořem při závodech i po nich jen lapali po dechu, Mühlegg běhal vesele okolo a rozdával úsměvy.

Krevní doping byl v té době novinkou, avšak Mezinárodní olympijský výbor a antidopingoví komisaři měli kontakty s výrobcem nového léku, jenž je určen k pomoci lidem s problémy s ledvinami. MOV dostal upozornění a Ljungqvist nařídil Mühleggovu dopingovou kontrolu.

Všechno měl velmi dobře promyšlené

Ljungqvist ve středu připomněl, že to rozhodně nebyla snadná záležitost. Mühlegg o nebezpečí věděl a komisařům systematicky unikal. Jakmile se dozvěděl o chystané dopingové zkoušce, neváhal a přímo před kontrolorem se vymočil do sněhu. "Věděl, že chceme nezředěnou moč, která jej může usvědčit. A pak se jen naléval obrovským množstvím vody, aby své vzorky co nejvíc zředil a tím pádem učinil bezcennými. Dal jsem proto pokyn, aby ho zatím nechali být," řekl Ljungqvist.

Zlom podle něho nastal až při jednom vyhlašování vítězů. Mühlegg byl obklíčen tisíci diváků a těžko si mohl před jejich zraky ulevit do sněhu tak jako dříve. "Kontroloři jej zajali a poté donutili odevzdat vzorek neředěné moči. Až tím mohl být konečně z používání zakázaných prostředků usvědčen," doplnil Ljungqvist.

Mühlegg, který v Salt Lake City vyhrál tři závody, byl poté z her vyloučen a po dlouhotrvajícím procesu byly všechny jeho výsledky anulovány.

Reklama