Hlavní obsah

Bývalý lyžař Dürr dostal za doping patnáct měsíců podmíněně

Bývalý rakouský běžec na lyžích Johannes Dürr dostal za doping podmínečný trest 15 měsíců vězení. Kromě užití krevního dopingu byl Dürr obžalován i z toho, že k užití zakázaných látek napomáhal jiným sportovcům. To mu bylo u soudu v Innsbrucku prokázáno pouze částečně. Musí rovněž zaplatit pokutu 720 eur (přes 18 tisíc korun).

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto

Článek

Dvaatřicetiletý Dürr podle obžaloby před loňským mistrovstvím světa v klasickém lyžování v Seefeldu distribuoval mezi závodníky růstové hormony a zprostředkovával jim kontakt s německým lékařem, který jim poskytoval krevní doping. Za to mu hrozilo až pět let vězení.

Loni v říjnu dostal Dürr od národního antidopingového výboru doživotní distanc za opakované porušení dopingových pravidel. V roce 2014 byl kvůli užívání krevního dopingu EPO vyloučen z olympijských her v Soči, kde měl v závodu na 50 km patřit mezi adepty na medaili, a dostal dvouletý trest.

Dürr se k opětovnému dopingu přiznal a pomohl k rozbití dopingové sítě kolem lékaře Marka Schmidta. Podle vyšetřovatelů spolupracovalo se Schmidtem 23 sportovců z pěti odvětví.

Bývalí Dürrovi kolegové Max Hauke a Dominik Baldauf dostali v této souvislosti už dříve podmínečné tresty vězení. Někdejší trenér rakouské reprezentace Gerald Heigl byl dnes odsouzen k ročnímu vězení s podmínkou a pokutě 3120 eur (zhruba 79 tisíc korun).

Reklama