Hlavní obsah

Běžci jedou ladit formu na sezónu, kterou mají korunovat medaile z MS

PRAHA

Měsíc před startem nové sezóny se čeští běžci na lyžích vydávají k již tradičnímu závěrečnému soustředění za polárním kruhem. Do finského Muonia míří osmičlenná sestava v čele s vítězem Světového poháru Lukášem Bauerem a trenér Miroslav Petrásek věří, že jeho svěřenci na severu Evropy na konci listopadu při úvodních závodech SP vykročí do sezóny, na jejímž konci zacinkají medaile na Světovém šampionátu v Liberci.

Článek

„Letní soustředění proběhla nad očekávání dobře, můžeme být spokojení. Až na Aleše Razýma a Martina Jakše se klukům vyhnuly zdravotní problémy a absolvovali přípravu v pohodě,“ hlásil na čtvrteční tiskové konferenci v Praze Petrásek. Běžecká reprezentace odlétá na sever Evropy v pondělí a domů se podívá až na začátku prosince po závodech ve švédském Gällivare (22.-23. listopadu) a finském Kuusamu (29.-30. listopadu). Ještě před přesunem do Švédska počítá Petrásek s otestováním formy reprezentantů při závodech FIS přímo v Muoniu.

Ani na dalekém severu zatím nejsou ideální sněhové podmínky a běžci začnou trénovat na navezeném okruhu. „Vždycky je tam připravená pětka. Začátkem listopadu ale většinou začíná chumelit a trať se postupem času prodlužuje,“ přiblížil Petrásek, jehož svěřenci a především servismani budou mít letos k trati blíž. „Díky podpoře liberecké Dukly při domácích soustředěních jsme ušetřili peníze na to, abychom mohli bydlet hned vedle okruhu,“ prozradil.

Koukal se těší na klid, Šperl už by byl nejraději zpět

Mezi závodníky obliba měsíčního soustředění za polárním kruhem, kde je s blížící se zimou i přes den jen minimum světla, značně kolísá. Někteří se s šedým, psychiku nahlodávajícím příkrovem vyrovnávají dobře, jiní už méně. „Já už to beru jako klasickou část přípravy. Odjezd do Muonia a už se to veze a vyplivne vás to v půlce března,“ poznamenal Bauer. „Je tam obrovský klid na trénink, člověka nic nerozptyluje,“ podotkl Martin Koukal.

„Jo, já to mám taky moc rád,“ připojil se s ironickým úšklebkem Milan Šperl. „Už abych byl zpátky a svezl se pěkně někde při světle,“ dodal čerstvý absolvent právnické fakulty na Západočeské univerzitě. „Já se docela těším, ale je pravda, že ten měsíc trochu leze na mozek,“ přidal mistr světa do 23 let Martin Jakš.

Festival prodrbaného času

Závodníky čekají tréninky na osvětleném okruhu, dojde ale i na večerní jízdy při čelovkách. A také hledání, jak zabít volný čas. Ke slovu tak přijdou knihy, počítače, hry... „Je to takový festival prodrbaného času. Je to dobré na dohánění spánkového deficitu, ale rozhodně si umím představit lépe strávené večery,“ líčil Koukal.

Celé polární martyrium má ale jasný cíl: úspěch na únorovém mistrovství světa v Liberci. Na tom se shodnou všichni jako jeden muž. A kouč staví svým svěřencům laťku vysoko. „Věřím v útok na tři medaile. Lukáš Bauer stoprocentně, Martin Koukal snad a po skvělých loňských výsledcích chci uspět ve štafetě,“ dodal Petrásek, pro nějž je týmový úspěch obrovskou výzvou. Poslední velkou medaili totiž běžci přivezli v roce 1989 z Lahti.

Reklama

Související témata: