Hlavní obsah

Štafeta běžců skončila na úvod sezóny těsně pod stupni vítězů

Pouze dvě desetiny sekundy dělily štafetu českých běžců na lyžích od stupňů vítězů v úvodním týmovém závodu Světového poháru v Gällivare. Finišman Dušan Kožíšek s neděli protnul cíl na čtvrtém místě těsně za soupeři z Norska, Švédska a Německa.

Článek

V této sezóně má mužský tým ambice na medaili z mistrovství světa v Liberci, proto trenér Miroslav Petrásek vyzkoušel ve Švédsku hned osm adeptů. První výběr ve složení Martin Jakš, Lukáš Bauer, Milan Šperl a Kožíšek se držel po celý závod vpředu, druhý tým ve složení Jiří Magál, Václav Kupilík, Martin Koukal a Aleš Razým se po druhém úseku propadl na konec druhé desítky a skončil patnáctý.

První úsek štafety rozběhl výborně Jakš, jenž se udržel největších favoritů a předal v přední skupině na čtvrtém místě. Čelo se v závěru druhého klasického úseku roztrhalo nástupy Švéda Johana Olssona a Fina Samiho Jauhojärviho. Neudržel se jich ani Bauer a štafetu předal jako pátý se ztrátou sedmi sekund.

Šperl se opět dostal do kontaktu s čelem, kde se vytvořila silná šestice. V té se ale až do konce desetikilometrového úseku neudržel a Kožíška vyslal do závěrečného úseku na sedmé pozici a s mankem ztrátou 19 sekund na Finy.

Finišman Kožíšek využil kontaktu se Švédem Marcusem Hellnerem a Norem Petterem Northugem, kteří potvrdili skvělou formu ze sobotního závodu, a během tří kilometrů společně smazali ztrátu. O konečném pořadí se tak muselo rozhodnout v hromadném sprintu osmi týmů, po němž se mohl radovat Nor, zatímco Kožíšek po útoku z pátého místa už německého soupeře z bronzové příčky neodsunul.

"Jelo se mi celou dobu dobře, žádný větší problém nebyl. Trápit jsem se začal až v poslední zatáčce, kdy jsem cítil trochu nohy," řekl v cíli novinářům Kožíšek. Soustředil se na finišmana ruské štafety vedle sebe. "Vyjížděl jsem za Teichmannem, ale vydal jsem se trochu doprava a tam to nebylo moc projeté. Trošku jsem to takticky pokazil," připustil Kožíšek.

Štafeta 4x10 km:
1. Norsko (Johnsrud, Rönning, Hofstad, Northug) 1:30:58,8, 2. Švédsko (Rickardsson, Olsson, Andreasson, Hellner) -0,2, 3. Německo (Filbrich, Angerer, Reichelt, Teichmann) -1,0, 4. Česko I (Jakš, Bauer, Šperl, Kožíšek) -1,2, 5. Rusko, -1,4, 6. Itálie -8,0, ...15. Česko II (Magál, Kupilík, Koukal, Razým) -3:41,5.

Reklama