Hlavní obsah

Kraus letos ve skikrosu jezdí i proti lyžaři z Jamajky

PRAHA

Jamajští sportovci vynikají v letních disciplínách, ovšem v těch zimních působí spíše jako kuriozita. Když se na olympijských hrách v roce 1988 v Calgary objevil jamajský bob, vzbudilo to velký rozruch. Příští rok na hrách ve Vancouveru se však může stát, že s českým skikrosařem Tomášem Krausem bude o medaile bojovat právě jamajský lyžař.

Článek

"Na startu nové sezóny se objevila nová země - Jamajka," řekl Kraus novinářům při středeční pražské prezentaci soutěže Men's Challenge, jejíž tváří je. "Za Jamajku ale jezdí bývalý Američan Errol Kerr, který je docela dobrý. Nevím, proč za ni začal jezdit. Asi tam má předky nebo se tam narodil," dodala česká skikrosová hvězda.

Vedle jamajského lyžaře má Kraus od startu sezóny i další nové soupeře. "Objevil se taky Beni Hofer, který je v reprezentaci Švýcarů v alpském lyžování. Dá se čekat, že s blížící se olympiádou k nám přejdou i další alpští lyžaři," uvedl Kraus.

Hry ve Vancouveru nutí jednotlivé reprezentace vymýšlet i technické vymoženosti, které by skikrosařům umožňovaly lepší výsledky. "Rakušani a Francouzi přišli s obleky, které připomínají kombinézy. Pravidla ale dodržují jen tím, že je mají nařasené v místech, kde se měří plandavost," uvedl Kraus.

Start do sezóny se Krausovi nepodařil

Doufá, že se co nejdříve rozhodne, zda jde o porušení pravidel, či nikoli. "Na lýtku, stehnu, zádech a tricepsu musí být třícentimetrová plandavost. A oni to tam schválně nařasili. Zbytek je upnutý. Uvidíme, jak vedení rozhodne," dodal.

Start sezóny se dvojnásobnému mistru světa příliš nepovedl, v rakouském St. Johannu skončil v pondělí kvůli nepovedenému semifinále až pátý. "Udělal jsem chybu, která se mi moc nestává. Jsem rád, že se mi to stalo teď, a snad už to nezopakuji," podotkl Kraus, který tak výjimečně nejel velké finále.

"Pro kluky to muselo být bezva, když jsem finále sledoval jen z tribuny," poznamenal s nadhledem. Navíc ho potěšilo, že závod vyhrál Švýcar Michael Schmid. "Je to skvělý lyžař i člověk. Vítězství mu dlouho unikalo, proto jsem měl velkou radost a přál jsem mu to."

Vedle Schmidova vítězství udělalo Krausovi radost i to, že šlo o večerní závod. "Jezdit za tmy se mi moc líbí. Dojezd byl ve vesnici, bylo tam hodně diváků a dobře to vypadalo v televizi. Večerní závody jsou podle mě budoucnost tohohle sportu," uvedl Kraus, podle kterého má jízda za tmy i své výhody. "Na orientaci je to samozřejmě trochu jiné, ale na druhou stranu je to lepší při zhoršených podmínkách."

Kraus chce ve Francii zaútočit na vítězství

První závod sezóny si tak Kraus užil, přestože ho hodně bolel. "Mám problémy s palcem, koleno mě bolí a záda jsou lehce namlácený. Už ale cítím, že je to lepší," vyjmenoval zdravotní problémy. Pro další závod ve francouzském Les Contamines by ho to však nemělo nijak omezovat. "A když ano, tak jen malinko," dodal.

Nebude mu tak zřejmě nic bránit v tom, aby v sobotu ve Francii zaútočil na své první vítězství v sezóně. "V Contamines už jsem vyhrál dvakrát. Je tam moc dobrá skikrosová trať, ale na startu bude dalších osmdesát nažhavených borců," uvedl Kraus.

Právě soupeření s dalšími jezdci dodává čtyřiatřicetiletému českému lyžaři motivaci do dalších závodů. "Sám sebe jsem se ptal, proč bych měl pokračovat. Ale teď v Rakousku jsem pochopil, proč jsem se rozhodl dál jezdit. Mě to totiž fakt hrozně baví. Uvědomil jsem si, že je to můj život a že mě to naplňuje," prohlásil Kraus.

Reklama