Hlavní obsah

Běžkyně Janatová přejela Česko na kole od severu k jihu

Praha

Běžkyně na lyžích Kateřina Janatová si zpestřila přípravu přejezdem republiky na kole. Spolu s někdejší biatlonovou nadějí Ondřejem Šantorou ujeli z polských Jakuszyc do Chlumu u Třeboně 281,8 kilometru.

Foto: SLČR

Kateřina Janatová při cyklistickém tréninku.

Článek

Překvapení uplynulé zimy Janatová, nejlépe v sezoně třináctá z volné desítky Světového poháru v Novém Městě na Moravě, strávila v sobotu v sedle s třemi přestávkami 11 hodin a 23 minut. "Do té doby jsem jela na kole nejdéle nějakých sedm hodin," řekla třiadvacetiletá reprezentantka na webu lyžařského svazu.

S nápadem přejet Česko od severu k jihu přišel Šantora. "Seděli jsme u kafe a Ondra mi řekl, že by jednou chtěl propojit na kole polské hranice s rakouskými. To bylo v úterý a v sobotu jsme vyjeli," řekla Janatová. V sedm ráno vyrazili z Jakuszyc nejkratší cestou k jihu a s krátkým průjezdem Rakouska nastoupali 2751 metrů.

Poslední vlak dne jim o pět minut v Majdaleně ujel kvůli kroupové přeháňce. "Než jsme se stihli schovat, tak kroupy rozbily Ondrovi hlavu, že mu tekla krev. A já si odnesla nějaké modřiny," líčila jilemnická závodnice a k cestě dodala: "Jinak nás žádná velká krize nepotkala, i když to samozřejmě bylo náročné."

Odměnou za cyklistickou dřinu byla teplá sprcha. "Jinak jsem se i druhý den cítila v pohodě, nohy mě ani moc nebolely," doplnila Janatová.

Reklama

Související témata: