Hlavní obsah

Skokanky čeká v Oberstdorfu premiéra na velkém můstku na MS

Oberstdorf

Skokanky na lyžích se příští rok na mistrovství světa v Oberstdorfu poprvé představí i na velkém můstku. Pořadatelé dnes oznámili, že tuto soutěž dodatečně na šampionát zařadili. Ženy tak budou mít téměř identický program jako skokani, kteří absolvují navíc jen soutěž družstev na velkém můstku.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto.

Článek

"Ženy už mají v současnosti takovou výkonnost, že nazrál čas na to, aby na mistrovství světa na velkém můstku závodily," komentovala rozhodnutí organizátorů německá reprezentantka Katharina Althausová, trojnásobná světová šampionka v týmových soutěžích a stříbrná olympijská medailistka z Pchjongčchangu. Ženy absolvují v Oberstdorfu soutěž na velkém můstku 3. března, dva dny před muži.

Elitním skokankám vadí, že se ani v příští sezoně ještě nedočkají závodů na mamutím můstku. Absenci letů v kalendáři Světového poháru považují za diskriminaci. Zástupci mezinárodní federace FIS toto rozhodnutí obhajují tím, že nejlepších 15 až 20 skokanek je sice už na mamutí můstky připraveno, ale pro zbytek závo1dního pole by představovaly velké riziko zranění.

Ženy skákaly na MS poprvé v roce 2009 v Liberci. Dosud závodily na malém můstku a ve smíšených týmech. Loni jim přibyla do programu soutěž družstev na malém můstku. Na olympijských hrách startují pouze v soutěži jednotlivkyň na malém můstku.

Reklama