Hlavní obsah

Biatlonistka roku Vítková: Vůbec jsem nečekala, že bych mohla vyhrát

PRAHA

Stala se nejmladší vítězkou v sedmileté historii ankety Nejlepší biatlonista sezóny. Teprve dvacetiletá Veronika Vítková jednoznačně předčila své starší a zkušenější kolegy a zvítězila s velkým náskokem. „Vůbec jsem nečekala, že bych mohla vyhrát,“ přiznala překvapená naděje českého biatlonu.

Článek

Ve dvaceti letech je Veronika Vítková největší nadějí českého biatlonu a v anketě Nejlepší biatlonista sezóny 2008/2009 vyhrála zcela suverénně. "Vůbec jsem nečekala, že bych mohla vyhrát. I když tajně jsem v to doufala," přiznala talentovaná biatlonistka. V letošním roce uspěla na světovém šampionátu juniorů i na seniorském mistrovství světa. Spolu s Veronikou Zvaričovou a Gabrielou Soukalovou vyhrála štafetu juniorek a ke zlatu přidala stříbro ze stíhacího závodu.

Na seniorském mistrovství pak zazářila pátým a dvěma desátými místy. "Letošní sezóna mě překvapila. Hlavně to, jak se mi dařilo na seniorském šampionátu v Koreji. Už od prvního závodu jsem se tam cítila dobře a potvrdily to i mé výsledky," řekla talentovaná biatlonistka. Jediná trefa ji dělila od medaile. "Asi jsem ráda, že tam ta jedna nakonec nepadla. Už tak jsem byla hodně nervózní. Na medaili si ještě počkám," dodala.

Ve škole ji znají hlavně z televize

Nyní čeká na rodačku z Vrchlabí zasloužený odpočinek. "Příští týden odlétám na dovolenou do Egypta. Co všechno tam stihneme, ještě nevím. Ale možná dojde i na potápění," prozradila. Po návratu se vrhne do přípravy na olympijskou sezónu. "Ze všech stran teď slyším, že se ode mě příští rok čekají dobré výsledky. Musím na tom pořádně zapracovat, abych potvrdila, že jsem opravdu talent. A abych se přiblížila letošním úspěchům. Na tréninku nic měnit nebudu, jen se chci více zaměřit na střelbu," nastínila plány biatlonistka.

A co dělá Veronika Vítková, když má volný čas? "Ráda si zahraju tenis, projedu se na kole nebo se věnuji míčovým sportům. A taky musím dohánět školu. Jeden ročník mám rozdělený do dvou let. Když jsem byla nedávno za jedním profesorem, řekl mi, že mě zná více z televize než z vyučování," vyprávěla s úsměvem studentka čtvrtého ročníku gymnázia v Jilemnici. "Během roku se z ní stala známá osoba. "Lidé mě na ulicích poznávají a gratulují mi," uzavřela nadějná závodnice.

Obhájce Šlesingr skončil třetí

Druhý v anketě Nejlepší biatlonista sezóny 2008/2009 skončil Jaroslav Soukup, který zazářil na zimní univerziádě v Číně, odkud přivezl zlato a dva bronzy. Třetí příčku obsadil vítěz dvou minulých ročníků Michal Šlesingr. Jeho letošním maximem bylo čtvrté místo ve sprintu Světového poháru v Oberhofu.

Anketa o nejlepšího biatlonistu sezóny 2008/09
1. Vítková 282 hlasů, 2. Soukup 108, 3. Šlesingr 71, 4. Soukalová 19, 5. Zvařičová 12, 6. Dostál 3.

Reklama