Hlavní obsah

Manžel namazal Pešinové dobře, dostane večeři

LIBEREC

Znovu skoro po osmi letech si zkusila Světový pohár, ale tentokrát neměla na zádech malorážku. Třiatřicetiletá Jitka Pešinová, pod dívčím jménem Šimůnková bývalá reprezentantka v biatlonu, startovala v sobotním sprintu v běhu na lyžích v libereckém Vesci, ale mezi postupující třicítku se nevešla.

Článek

"Hrozně mě to lákalo, chtěla jsem si poprvé zkusit Světový pohár běžkyň a bojovala jsem o to od podzimu," řekla Pešinová novinářům po kvalifikaci. Do cíle dojela 48. a nepostoupila. "Vůbec jsem si nemohla srovnat v hlavě, jak je to rychlý, ale byla to zkušenost a určitě dobrá," dodala a sotva popadala dech.

Manželem Pešinové je deset let Jan Pešina - šéf servismanů české reprezentace v běhu na lyžích, tedy i Lukáše Bauera nebo Martina Jakše. "Co jsem manželce mazal? Stejně jako všem," řekl Pešina. A byla jeho žena s lyžemi spokojená? "To se ve sprintu strašně těžko pozná, ale dostane najíst i napít," usmála se Pešinová.

Pešinová málem v Liberci nestartovala. V pátek se zjistilo, že chybí mezi přihlášenými, a na poslední chvíli se situace večer zachránila. "Byla to nepříjemnost," řekla Pešinová a nechtěla viníka jmenovat. "Zeptejte se někoho jiného, mohl bych být zaujatý," vyhnul se odpovědi i Pešina.

Pešinová dosáhla v biatlonu největšího úspěchu ve štafetách. V roce 2000 pomohla českému kvartetu na ME ke stříbru a o tři roky dříve k bronzu. Naposledy reprezentovala již jako Pešinová na mistrovství Evropy v únoru 2003.

Matka dvou synů Jakuba a Jana běhá maratony a občas si zajede republikové kontrolní závody. Před týdnem vyhrála na Jizerské padesátce závod žen na 25 kilometrů klasicky. "Tam byla atmosféra větší," porovnala. Běhání je její zálibou, aktuálně si dodělává v Liberci školu a shání místo učitelky na prvním stupni.

Děti Pešinové ale u trati nefandily. V dešti je raději nechala s babičkou. "Měla jsem je tady během tréninku a jeden spadl do potoka, tak jsou doma," řekla.

Reklama

Související témata: