Hlavní obsah

Neumannová: Penězi se při mistrovství světa neplýtvalo, žalob se nebojím

PRAHA

Finance se při přípravě lyžařského mistrovství světa v Liberci rozhodně nerozhazovaly. Tvrdí to dál Kateřina Neumannová, šéfka organizačního výboru akce, po níž zbyl více než stomilionový dluh. Po stále ostřejších výpadech kritiků tento týden vyhradila obranným aktivitám. Dluh podle odhadů činí 112 milionů. „Ale já říkám kacířskou větu: Reálně chybí zhruba padesát milionů,“ namítá bývalá lyžařka.

Článek

Jak k tomu došla? „Věřitelé jsou ochotni snížit požadavky o třetinu a velkou část dluhu požírá město Liberec a Technická univerzita, jejich dluh mi ale neleží tolik na srdci, protože kompenzace pro obě strany byla investicemi dostatečně velká,“ kalkuluje Neumannová s tím, že dluh jí není lhostejný. „Pro malé firmy i menší položky můžou být zásadní i menší částky. A je mi taky líto party lopatářů, možná nepěkně nazývaných pomocníků, kteří v nelidských podmínkách dřeli na Ještědu a dostali bídnou odměnu, protože nebylo na zaplacení přesčasů.“

Vláda před časem smetla úvahy o zaplacení dluhu státem, pohledávky nemají pořadatelé z čeho platit. Věřitelé rozšiřují své aktivity. „Žalob se nebojím,“ tvrdí bývalá lyžařská šampionka, která po zásahu státu - ministerstva školství - převzala přípravy MS 2009 od týmu Romana Kumpošta.

Nezřídka čelí kritice. I takové, že do funkce šla s vědomím, že co utratí, bez větších okolků zaplatí stát. Proč vůbec náklady rostly? „Na rozdíl od zahraničí, jako třeba teď v případě mistrovství v Oslo, u nás nebyla nastavena přesná hranice, kde končí práce města a kde začíná činnost organizačního výboru,“ vysvětluje s tím, že organizátoři museli platit nečekané položky. „Schodiště do těžce přístupného areálu na Ještědu za pět milionů, po sesuvu půdy zpevněná tribuna za 17 milionů, oplocení areálu ve Vesci za čtyři miliony,“ vypočítává.

Ztráty způsobil pokles kurzu švýcarského franku, měny, v níž organizační výbor inkasoval nemalé prostředky od Mezinárodní lyžařské federace. A propadákem skončily příjmy ze vstupného, pořadatelé se v tomto směru výrazně zmýlili. „Odhad našich předchůdců byl ještě vyšší než našich 70 milionů, bylo z toho nakonec  34 milionů,“ přiznává Neumannová. „Bohužel i při letošním Světovém poháru se ukázalo, že v Liberci na běh lidi ve větší míře chodit nebudou.“

Kde se dalo ušetřit? „Na doprovodných programech,“ usuzuje zpětně. „Ale byla to špičková akce, nemohla mít druholigového moderátora,“ brání třeba peníze vydané na luxusní honorář pro Leoše Mareše, známou a finančně náročnou tvář showbyznysu. „Pořádali jsme mistrovství světa ne krajský přebor. I proto jsme najali jeho,“ říká a nelituje ani dalších výdajů. „Večerní vyhlášení v Liberci na náměstí bylo podle některých mých kamarádů-závodníků nejhezčí, jaké kdy zažili.“

Bůh s vámi Kateřino, říkal jí Kalousek

Tvrdí, že veškeré audity hospodaření hovoří v její prospěch. „Co se týče mých předchůdců, tak žádné prověřování nebylo. Za moji éru je auditů několik, nemusím se ničeho bát,“ tvrdí.

Přesto jedno pochybení připouští. „Ohledně čerpání dotací. Pamatuju si slova ministra Kalouska. Říkal mi: Bůh s vámi, Kateřino,“ má živě v paměti. Podle ní bylo složité finance využít ve stanovém termínu, když přišly na poslední chvíli. „Bylo nutné udělat zkrácená výběrová řízení, finanční úřad v tom vidí problém,“ přiznává.

O aktivity organizátorů se již zajímala policie, stíhání bylo odloženo. Ale nemusí to být konečný verdikt.  „Nemohu zabránit tomu, aby třeba někdo volal ke zodpovědnosti i mě, ale dokážu všechny své kroky vysvětlit,“ tvrdí Neumannová.

S pomocí jak řešit dluh se obrací na všechny možné strany... „Rozeslala jsem dopisy politikům, zaznamenala jsem reakce od poslanců a senátorů, absolvovala jsem schůzky, někteří nabízejí pomoc,“ říká neurčitě.

„K řešení situace je nezbytné dostat k jednání u jednoho stolu zástupce města, kraje, lyžařského svazu i ministerstva školství,“ naznačuje již konkrétněji, kdo by se měl podílet na placení. Svaz a město hlavně proto, že měly své zástupce přímo v organizačním výboru. „Případně by jim hrozily žaloby a vymáhání peněz, samotný organizační výbor nemá nic,“ podotýká.

Vstřícně se ve středu k dluhu postavil nový primátor pořadatelského města Jan Korytář (Změna pro Liberec), ve čtvrtek má o jeho návrhu uhradit třetinu dluhu - cca. 40 milionů - jednat zastupitelstvo. Lyžařský svaz ústy svého šéfa Lukáše Sobotky možnost jakýchkoli plateb šmahem zavrhl. Stejně tak stát - vláda již dříve smetla návrh, podle něhož by se na hrazení dluhu podílelo ministerstvo školství.

Reklama