Hlavní obsah

Česko ušetřeno mezinárodní ostudy. Na Světový pohár by stejně nebyly peníze

Praha
Aktualizováno

Sportovní fanoušci si můžou v Česku škrtnout další tři vrcholné akce. Vedení Svazu lyžařů ČR rozhodlo, že se nebude konat březnový Světový pohár ve freestyle snowboardingu ve Špindlerově Mlýně v rámci populárního SnowJamu. Padly i plány na nový termín SP běžců na lyžích v Novém Městě na Moravě a v září se nebude skákat letní Grand Prix v Liberci.

Foto: Czech Ski and Snowboard

Kateřina Razýmová a spol. se letos v Česku definitivně nepředstaví.

Článek

Přímým důvodem ale tentokrát není pandemie koronaviru, prezident svazu Lukáš Heřmanský rušení akcí odůvodnil nízkou finanční podporou od Národní sportovní agentury.

„Pokud bychom akce pořádali, způsobili bychom tím zadlužení svazu a ohrozili financování přípravy na olympijské hry v roce 2022. Na naši informaci, že pořádání akcí je vinou nízké podpory ohroženo, nikdo z vedení NSA nereagoval,“ posteskl si Heřmanský.

Běžci na lyžích měli závodit v Novém Městě už tento víkend, ale závod byl v tomto termínu zrušen kvůli cestovním omezením do Německa, kde příští týden začíná mistrovství světa.

„Jen shodou náhod jsme byli ušetřeni od velké mezinárodní ostudy, protože ve středu jsme získali stanovisko o přidělené státní podpoře na akci, která se měla konat tento víkend a my bychom ji pro nedostatek financí rušili tři dny před startem prvního závodu,“ prohlásil svazový prezident.

O jakých částkách je řeč? Rozpočty zimních akcí se pohybují přes 20 milionů korun, letní závody skokanů měly pracovat s 3,6 miliony korun. Schválená podpora ze strany NSA byla 5 milionů pro běžce a 4 miliony pro snowboardisty, tedy polovina, než v minulosti udělovalo ministerstvo školství. U skokanů byla navržená podpora 1,3 milionu.

Soumrak akcí v Česku?

„V letošním roce jsme navíc nemohli počítat s příjmy ze vstupného a dalších doprovodných akcí, naopak museli jsme kalkulovat s milionovými extra náklady na proticovidová opatření,“ připomíná Heřmanský, jenž se obává o budoucnost vrcholných lyžařských akcí v Česku.

„Věřím, i že toto naše těžké ale nutné rozhodnutí pomůže k formulování nových spravedlivých a předvídatelných pravidel pro pořádání zimních akcí. Pokud se tak nestane, bude Česká republika v budoucnu bez závodů Světového poháru v lyžování a snowboardingu,“ varuje.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články